Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βόρεια Ελλάδα:Ξεκιναει η τουριστική σεζόν με 2500 κενές θέσεις εργασίας

 


 Τι λένε οι άνθρωποι του τουρισμού, τι τους ανησυχεί - Τι μέτρα λαμβάνουν για να μην υπάρξουν «εκπτώσεις» στις παρεχόμενες υπηρεσίες. 


Σε αναζήτησή εργαζομένων βρίσκονται οι επιχειρηματίες του τουρισμού της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας που έχουν καταγραφεί με την έναρξη της τουριστικής περιόδου. 


Μάλιστα με το άνοιγμα του συνόλου των ξενοδοχείων, το οποίο δρομολογείται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, θα καταγραφεί το συνολικό μέγεθος του προβλήματος, που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο για τους ανθρώπους τουρισμού (ξενοδοχεία και επισιτισμό) καθώς φοβούνται μήπως ο ελλιπής αριθμός των εργαζομένων αποβεί μοιραία εις βάρος της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. 

Το πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας είναι πανελλαδικό και αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για τη φετινή χρονιά σύμφωνα με τα οποία οι κενές θέσεις αγγίζουν τις 55.000. Το πρόβλημα με τις κενές θέσεις εργασίας φέτος εμφανίζεται αμυδρά αυξημένο σε σχέση με το 2021, όταν σε πρόσφατη έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ, στην αιχμή της περυσινής σεζόν, 53.249 θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν από τις 244.124 θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία. Δηλαδή το ποσοστό έλλειψης ανήλθε σε 22% ή περισσότερες από 1 στις 5 θέσεις εργασίας.  

Στη Βόρεια Ελλάδα (Χαλκιδική, Πιερία, Θάσο) εκτιμάται πως οι κενές θέσεις βρίσκονται περίπου στο φάσμα των 2.500, ωστόσο η πλέον ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει όταν ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία και γίνει η σχετική καταγραφή μετά και το κλείσιμο της σχετικής πλατφόρμας του ΟΑΕΔ, στα τέλη του μήνα, στην οποία οι τουριστικές επιχειρήσεις, υποβάλουν τις διαθέσιμες θέσεις προκειμένου να γίνει η κάλυψη (αν υπάρχει η δυνατότητα), προς όφελος τόσο των εργαζόμενων, όσο και των επιχειρήσεων.  

Δίνοντας το στίγμα των ελλείψεων προσωπικού οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου που μίλησαν στη Voria.gr, κάνουν λόγο για δυσκολία εύρεσης εργαζομένων στις υπηρεσίες εστίασης (γκαρσόνια, μάγειρες) αλλά και του καθαρισμού (καμαριέρες). 

«Στη Χαλκιδική εκτιμάται πως οι κενές θέσεις είναι 1.500 με 2.000, όταν υπό κανονικές συνθήκες οι συνολικές θέσεις εργασίας είναι 15.000» εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος υπογραμμίζοντας πως στα μέσα του επόμενου μήνα θα υπάρξει η συνολική εικόνα των κενών θέσεων εργασίας και μετά και από τη σχετική καταγραφή από τον ΟΑΕΔ. 

«Ακόμη και αν υπάρξει ζήτηση για εργαζόμενους από τρίτες θα πρέπει να υπάρξουν διακρατικές συμφωνίες, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει χρόνος για να τελεσφορήσει φέτος» σημειώνει ο κ. Τάσιος.

Ξενοδοχεία περιορίζουν τους χώρους εστίασης 

Για τις δυσκολίες εύρεσης εργαζομένων όχι μόνο στις υπηρεσίες εστίασης και καθαρισμού αλλά ακόμη και στη ρεσεψιόν μιλά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης, επισημαίνοντας πως υπάρχει έντονος προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι. 

Μάλιστα κάποια ξενοδοχεία που έχουν στο ξενοδοχειακό τους χαρτοφυλάκιο 3 ή 4 εστιατόρια μπορεί να κλείσουν κάποια από αυτά προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους πελάτες τους. Η τακτική αυτή ακολουθείται σε κάποια πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία, μεγάλης δυναμικότητας. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσιτλακίδη οι εκτιμώμενες κενές θέσεις εργασίας είναι περί τις 300 - 400 όταν υπό κανονικές συνθήκες οι θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο στην Πιερία είναι περί τις 2.000. 

Έντονο είναι το πρόβλημα και στη Θάσο, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρος ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρις Παρασχούδης υπογραμμίζοντας πως με το άνοιγμα του συνόλου των ξενοδοχείων θα φανεί το μέγεθος του προβλήματος. Όπως λέει πάντως ο κ. Παρασχούδης, στο νησί εργάζονταν στον τουριστικό κλάδο τα προηγούμενα χρόνια αρκετοί Ρουμάνοι και Βούλγαροι κάτι που αναμένεται να συμβεί και φέτος. 

Διαφορετική είναι η εικόνα στη Σαμοθράκη όπως αναφέρει στη Voria.gr, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Χωροταξικού και Πολοεδομικού Σχεδιασμού του δήμου Σαμοθράκης,Γιάννης Γλήνιας, ο οποίος διατηρεί ένα από τα ξενοδοχεία του νησιού, και αυτό γιατί, όπως λέει, οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου στο νησί είναι οικογενειακές και απασχολούν σταθερό προσωπικό, ενώ και οι φοιτητές αλλά και κατασκηνωτές που κάνουν κάμπινγκ για μήνες, απασχολούνται στον κλάδο προκειμένου να μπορέσουν να βγάλουν το …χαρτζιλίκι τους κατά την περίοδο των διακοπών τους.

Η πανδημία διόγκωσε το πρόβλημα  

Όπως λένε οι εκπρόσωποι του τουριστικού χώρου η πανδημία, μεγιστοποίησε φέτος την ύπαρξη του προβλήματος της έλλειψης εργαζομένων στον κλάδο. Η συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου των δυο προηγούμενων χρόνων δημιούργησε συνθήκες ανασφάλειας στην πλειονότητα των εργαζομένων με αποτέλεσμα πολλοί να οδηγηθούν σε αλλαγή εργασιακού πεδίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ η πανδημία, ώθησε πολλούς εποχιακούς εργαζόμενους στον τουρισμό, κυρίως ηλικίας μεταξύ 25-35 ετών, να αναζητήσουν εργασία σε άλλους τομείς και κυρίως σε αυτούς που προσφέρεται δωδεκάμηνη και πενθήμερη εργασία.

Πηγή:Voria.gr-από Λίνα Τσιρέκα

https://www.voria.gr/article/voria-ellada-i-touristiki-sezon-xekina-me-2500-kenes-thesis-ergasias

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τραγωδία στη Κασσάνδρα: Νεκρός άνδρας που καταπλακώθηκε από τρακτέρ

  Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ένας άνδρας ο οποίος καταπλακώθηκε από τρακτέρ στην περιοχή Μόλα Καλύβα της Χαλκιδικής.  Το συμβάν έγινε σήμερα το μεσημέρι, ενώ στο σημείο επιχείρησαν 5 πυροσβέστες με 2 οχήματα. 

Λουκέτο 48 ωρών σε beach bar στη Χαλκιδική - Έφυγε ο κόσμος, μαζεύουν τις ξαπλώστρες

  Σφραγίστηκε beach bar στη Χαλκιδική λόγω καταπάτησης αιγιαλού, με τους ελέγχους να εντατικοποιούνται. Ειδικότερα, στελέχη της κτηματικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών κατά τον έλεγχο, που διενήργησαν σε κατάστημα στην  Άφυτο  εντόπισαν παραβάσεις καθώς η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν διέθετε άδεια για τη χρήση του αιγιαλού και σύμφωνα με τις μετρήσεις της υπηρεσίας είχε καταλάβει 2,5 στρέμματα. Το beach bar σφραγίστηκε για 48 ώρες, έχουν τοποθετηθεί απαγορευτικές κορδέλες, οι λουόμενοι αποχώρησαν από το σημείο και πλέον θα πρέπει να απομακρυνθούν οι ξαπλώστρες εντός πέντε ημερών. Το τελευταίο δίμηνο υπάρχουν 3.000 καταγγελίες στην πλατφόρμα MyCoast και ακόμα δεν βρισκόμαστε ούτε στα μέσα του καλοκαιριού. «Πρωταθλήτρια» στις καταγγελίες είναι η ανατολική Αττική και δεύτερη έρχεται η Χαλκιδική. Πέρσι, καταγράφηκαν 55 σφραγίσεις παραλιακών μπαρ σε 26.000 ελέγχους σε όλη την Ελλάδα, με το ύψος των προστίμων να ανέρχεται στα 9 εκατομμύρια ευρώ. ...

Προχωρά το mega project των 400 εκατ. ευρώ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

  Αλλαγή σκυτάλης στη  Sani/IKOS  φέρνει η νέα χρονιά με τον  Jean-Marc Bellaiche  να αναλαμβάνει τη θέση του  νέου διευθύνοντος συμβούλου  από 1η Ιανουαρίου στον όμιλο, ο οποίος, παράλληλα, προχωρά με ταχείς ρυθμούς στα επόμενα projects και δη στο νέο, μεγάλο εγχείρημα για το  νέο IKOS Grand της Χαλκιδικής. Οι ανακοινώσεις ήρθαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον ίδιο τον  Ανδρέα Ανδρεάδη  έως σήμερα  διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) και Co-Managing Partner  του ομίλου, ο οποίος παραμένει με το ρόλο του συν-ιδρυτή και Managing Partner του Sani/Ikos Group:  «Μετά από ένα απίστευτο… ταξίδι 40 και πλέον ετών ως συν-ιδρυτής και CEO του Sani Resort, δίπλα στον αδελφό μου Σταύρο, ο οποίος διετέλεσε συν-ιδρυτής και πρόεδρος, και στη συνέχεια την τελευταία δεκαετία ως CEO και Co-managing partner του oμίλου Sani/Ikos, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνω τη μετάβασή μου από τις καθημερινές εκτελεστικές αρμοδιότητες στο ρόλο πλέον του συν-ιδρ...