Το πέτρινο ή πετρόχτιστο "μπαλκόνι" της Χαλκιδικής, η Άθυτος ή Άφυτος, βρίσκεται στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, είναι το τρίτο κατά σειρά χωριό μετά τη διώρυγα της Ποτίδαιας και είναι χτισμένη πάνω σε έναν επιβλητικό βράχο. Υψώνεται απότομα πάνω από τον Τορωναίο κόλπο και έχει μια μοναδική θέα προς τις δαντελωτές παραλίες που πραγματικά κόβει την ανάσα σε κάθε επισκέπτη. Περπατώντας στα πέτρινα σοκάκια, θαυμάζει κανείς τα παραδοσιακά πανέμορφα σπίτια, τις λουλουδιασμένες αυλές την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο με τις ποικιλόχρωμες μολόχες να κυριαρχούν σε κάθε λογής καλλιτεχνικά βαμμένες και ζωγραφιστές αυτοσχέδιες γλάστρες των νοικοκυρών του χωριού. Και που και που, μέσα από τα σοκάκια της Αθύτου ξεπροβάλλει μια αγέρωχη και ντελικάτη Χαλκιδικιώτισσα κρατώντας ένα λαχταριστό ταψί που μέσα του μοσχοβολά μια εξαιρετική τυρόπιτα. Σημάδι του γαστρονομικού πλούτου της περιοχής
.
Ιστορία
Η ιστορία του χωριού μετράει πολλούς αιώνες, αφού αναφέρεται στα κείμενα του Αριστοτέλη, του Ηρόδοτου, του Θουκυδίδη και άλλων. Στην περιοχή όπου βρίσκεται η σημερινή Άφυτος, υπήρχε καταυλισμός από το 3.000 π.Χ. Ο απότομος βράχος από την πλευρά της θάλασσας προστάτευε τον οικισμό από τις θαλάσσιες επιθέσεις. Έτσι, η αρχαία Αφύτις υπήρξε σημαντική πόλη της Παλλήνης. Το ιερό του Διονύσου και ο ναός του Άμμωνος Διός είχαν επίσης ουσιαστική συμβολή στο να εξαπλωθεί η φήμη της κατά τα αρχαϊκά και τα κλασικά χρόνια. Συνεισέφερε επίσης κατά τους Περσικούς Πολέμους με δικά της καράβια. Έπειτα έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Η πόλη, μάλιστα, έκοβε δικό της νόμισμα, που έφερε την κεφαλή του Άμμωνος Διός. Αλλά και στην επανάσταση του 1821 έδωσε δυναμικό παρόν στον αγώνα.
Αρχοντικά και αξιοθέατα
Στην Άφυτο αρχιτέκτονες και εμπειρικοί πετρομάστορες κατάφεραν και πάντρεψαν με απόλυτη αρμονία τη φυσική ομορφιά του τοπίου με τη σύγχρονη αντίληψη της αρχιτεκτονικής. Το χωριό χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει ο ναός του Αγίου Δημητρίου, που χτίστηκε γύρω στο 1858 και είναι ο μόνος στη Χαλκιδική του τύπου βασιλική με τρούλο. Εξαιρετικής αρχιτεκτονικής είναι τα λιθόχτιστα αρχοντικά με τις κτητορικές επιγραφές και τα λιθανάγλυφά τους: του Κατσάνη (1860), του ζωγράφου Παραλή και του Αθανασιάδη (1898), ακόμη και το κοινοτικό κτίριο-αρχοντικό του Αλετρά στην κεντρική πλατεία. Στο τελευταίο, από το 1980 λειτουργεί Λαογραφικό μουσείο, στο οποίο εκτίθενται γεωργικά εργαλεία, σκεύη του νοικοκυριού και είδη αγγειοπλαστικής.
Παραλίες
Αφού απολαύσετε την Άφυτο και τον Τορωναίο κόλπο από ψηλά, μπορείτε να κατεβείτε στα παραθαλάσσια beach bar. Ο δρόμος για την παραλία έχει δυο διακλαδώσεις: αριστερά κατηφορίζει προς το λιμανάκι, τις «Βάρκες» όπως συνηθίζουν να το λένε οι ντόπιοι. Εκεί θα βρείτε λίγα ταβερνάκια μπροστά στη θάλασσα, και καφέ μπαρ με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Η παραλία είναι μικρή και τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται το αδιαχώρητο. Η άλλη παραλία (δεξιά του δρόμου από το χωριό) είναι η Λιόση με beach bars και ταβέρνα. Στη διαδρομή για τη Λιόση, λειτουργούν καφέ, εστιατόρια και ξενοδοχεία που καταλήγουν μπροστά στην παραλία. Κάτω από τον οικισμό βρίσκουμε και άλλες υπέροχες παραλίες, όπως τις Μουδουνού, Άφυτις, Δάφνη, Βαλόπετρες, στο μεγαλύτερο μέρος τους οργανωμένες με λευκή άμμο και κρυστάλλινα νερά.
Διαμονή και Διασκέδαση
Για τη διαμονή σας στην περιοχή της Αφύτου, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία, τους παραδοσιακούς ξενώνες ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής. Στην Άφυτο και τα περίχωρα υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και studios, διαφόρων κατηγοριών και τύπων, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών, για μια ευχάριστη και απολαυστική διαμονή.
Για τη διασκέδασή σας η Άφυτος διαθέτει αρκετά εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, club και άλλα, με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας. Πολλά μάλιστα βρίσκονται στο χείλος του βράχου και προσφέρουν άπλετη θέα στον Τορωναίο.
Πηγή https://www.halkidiki-info.com
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου