Το Πολύχρονο είναι ένα χωριό στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής το οποίο απέχει από τη Θεσσαλονίκη 96 χλμ. Βρίσκεται μετά την Κρυοπηγή με κατεύθυνση προς το Πευκοχώρι. Δίπλα στο Πολύχρονο βρίσκεται η Χανιώτη. Και τα τέσσερα αυτά χωριά τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν πολύ μεγάλη τουριστική κίνηση, καθώς τα ξενοδοχεία αλλά και οι υπηρεσίες που προσφέρουν ικανοποιούν τις απαιτήσεις του κάθε επισκέπτη.
Στο Πολύχρονο θα πρέπει να επισκεφτείτε την παραλία εντός του οικισμού, η οποία βρίσκεται κάτω από τον κεντρικό πεζόδρομο του χωριού. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε ένα απογευματινό ή βραδινό περίπατο, να καθίσετε για ένα δροσιστικό κοκταίηλ σε κάποιο από τα bar ή να γευματίσετε με τους αγαπημένους σας σε κάποια από τις ψαροταβέρνες ή εστιατόρια με φρέσκο ψάρι και παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Στην παραλία που εκτείνεται σε μήκος 7 χλμ. θα βρείτε και θαλάσσια σπορ, ποδήλατο για θάλασσα, ενοικίαση jet ski αλλά και φυσικά πολλά οργανωμένα Beach Bars. Ο παραλιακός δρόμος του Πολυχρόνου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πεζοδρομείται και θα πρέπει να παρκάρετε το αυτοκίνητο σας στις παράπλευρες οδούς. Οι πανέμορφες παραλίες της περιοχής έρχονται να πλαισιώσουν την μοναδική ομορφιά του φυσικού τοπίου το οποίο αποτελείται κυρίως απόπευκοδάσος.
Η περιοχή όμως φημίζεται και για την ιστορία της καθώς γίνονται ανασκαφές και έχουν αποκαλυφθεί μνημεία πιθανότατα της αρχαίας πόλης τηςΝεάπολης που ήταν αποικία της Μένδης και την οποία αναφέρει ο Ηρόδοτος. Μπορείτε να επισκεφτείτε το λοφίσκο της Ακρόπολης της αρχαίας πόλης, το αρχαίο νεκροταφείο και την πρωτοχριστιανική εκκλησία με τις μαρμάρινες κολόνες που υπάρχουν στο Πολύχρονο. Επίσης μέσα στο χωριό θα βρείτε το λαογραφικό μουσείο με εκθέματα της ζωής των κατοίκων της περιοχής. Επιπλέον αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που χτίστηκε το 1912, την πλατεία της Γέννησης του Χριστού με την εκκλησία της Γέννησης του Χριστού που χτίστηκε το 1863, και τουπαίθριο ελαιοτριβείο με το πιεστήριο.
Από το Πολύχρονο υπάρχει δρόμος πάνω από το βουνό ο οποίος θα σας οδηγήσει μετά από 20 χλμ. στη Φούρκα μέσω του Κασσανδρινού. Έτσι θα αποφύγετε τον κεντρικό δρόμο μέσω της Καλλιθέας ο οποίος τους καλοκαιρινούς μήνες έχει αρκετή κίνηση. Ο δρόμος είναι λίγο στενός, αλλά η διαδρομή είναι ειδυλλιακή.
Αν είστε λάτρεις της φύσης θα πρέπει να επισκεφθείτε τη μοναδική λιμνούλα Μαυρόμπαρα, που απέχει 3 χιλιόμετρα από το Πολύχρονο με κατεύθυνση προς το βουνό. Μπορείτε να περπατήσετε ή να ενοικιάσετε ποδήλατα Mountain Bike και να εκδράμετε προς το βουνό. Στον υδροβιότοπο της μικρής λίμνης Μαυρόμπαρας, που είναι η μόνη λίμνη στο πρώτο πόδι, αναπτύσσεται ένα μοναδικό είδος χελώνας, η οποία είναι γνωστή ως «Χελώνα της Μαυρόμπαρας» και παραπέμπει στο είδος «mauremys caspica».
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Στη θέση του σημερινού Πολυχρόνου υπήρχε η αρχαία Νεάπολη, αποικία των Ερετριέων. Πιστεύεται ότι ιδρύθηκε στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. Η πόλη αυτή δέχθηκε πολλές βαρβαρικές επιδρομές, με τελευταία αυτή των Ούννων, που οδήγησε στον αφανισμό της, το 540. Κατά τη ρωμαϊκή εποχή, η Νεάπολη φαίνεται ότι ξαναχτίστηκε στην κοντινή θέση «Φραγκοκλησιά», όπου έχουν επισημανθεί λείψανα ρωμαϊκού οικισμού.[1] Τον 11ο αιώνα στην περιοχή αυτή εγκαταστάθηκαν γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Οι τελευταίοι έφτιαξαν το χωριό Πολύχροω, το οποίο ονομάστηκε έτσι λόγω των πολλών λουλουδιών που υπήρχαν εκεί. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας πυρπολήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους. Αργότερα ελάχιστοι εναπομείναντες κάτοικοι επέστρεψαν και έφτιαξαν από την αρχή το χωριό, το οποίο εξαιτίας λεκτικής παραφθοράς έλαβε το όνομα Πολύχρονο. [2] Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, όπως και όλα τα υπόλοιπα χωριά της χερσονήσου, υπαγόταν φορολογικά στο βακούφι του Γκαζανφέρ Αγά, ενώ διοικητικά ανήκε στο ναχιγιέ της Καλαμαριάς.[3] Το 1821 οι κάτοικοι του Πολυχρόνου συμμετείχαν στην επανάσταση της Χαλκιδικής με αποτέλεσμα το χωριό να καταστραφεί από τα οθωμανικά στρατεύματα. Ανάμεσα στους αγωνιστές του 1821 ξεχωρίζουν ο Νικόλαος Ιωάννου, ο Αθανάσιος Ανδρέα και ο Ρήγας Αδάμ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου