Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οσα πρέπει να ξέρετε για την Κρυοπηγή

 


Η Κρυοπηγή στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό το οποίο είναι χτισμένο επάνω σε έναν πευκόφυτο λόφο με θέα τον Τορωναίο κόλπο. Απέχει από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης 80 χλμ., βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου της Κασσάνδρας και θα τη συναντήσετε μετά την Καλλιθέα. Η περιοχή παρουσιάζει αξιοσημείωτη τουριστική κίνηση κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και στο κέντρο της υπάρχουν παραδοσιακά παλιά σπίτια τα οποία συνυπάρχουν με μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Όταν αναζητάτε απόδραση από την καθημερινότητα, ηρεμία και ένα μέρος που συνδυάζει δάσος και θάλασσα, σκέφτεστε την Κρυοπηγή. 

Ένα μέρος ασύγκριτης ομορφιάς με την πλακόστρωτη πλατεία, τα γραφικά ταβερνάκια και το μικρό πέτρινο αμφιθέατρο, που προσφέρει βραδιές πολιτισμού στις διακοπές σας.

Η Κρυοπηγή ενδείκνυται για οικογενειακές διακοπές και στο κέντρο του χωριού υπάρχουν ψαροταβέρνες, εστιατόρια, bar και καφετέριες. Πολύ κοντά βρίσκεται η Καλλιθέα με τα νυχτερινά μαγαζιά όπου μπορείτε να διασκεδάσετε μέχρι το πρωί.

Κρυοπηγή παραλία 



Η παραλία Κρυοπηγή είναι μια από τις πιο όμορφες και ασυνήθιστες παραλίες της χερσονήσου της Χαλκιδικής. Το όνομά του μεταφράζεται ως «κρύο κλειδί», το οποίο οφείλεται στην παρουσία πολλών πηγών παγόνερου στην περιοχή. Ακόμη και κολύμπι στη θάλασσα, μπορείτε να νιώσετε τα κρύα ρεύματα. Τα νερά εδώ πιστεύεται ότι είναι κορεσμένα με χρήσιμα ιχνοστοιχεία και το κολύμπι σε αυτήν την παραλία βελτιώνει την υγεία. Υπάρχουν πάντα πολλοί άνθρωποι που θέλουν να το βιώσουν.



Ιστορικά Στοιχεία  

Περίπου δυόμισι χιλιόμετρα δυτικά από την Κρυοπηγή, στην ορεινή θέση «Παλιόκαστρο», έχουν επισημανθεί, με βάση την επιφανειακή κεραμική, ίχνη ρωμαϊκού οικισμού, ο οποίος ανήκε διοικητικά στη ρωμαϊκή αποικία της Κασσάνδρειας.Το παλιό όνομα του χωριού μέχρι τον 20ο αιώνα ήταν Παζαράκια. Ο σημερινός οικισμός βρίσκεται στη θέση οικισμών των αρχαίων χρόνων. Συγκεκριμένα, κείται ανάμεσα στις αρχαίες πόλεις Νεάπολη και Φλέγρα. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, όπως και όλα τα υπόλοιπα χωριά της χερσονήσου, υπαγόταν φορολογικά στο βακούφι του Γκαζανφέρ Αγά, ενώ διοικητικά ανήκε στο ναχιγιέ της Καλαμαριάς.

Κατά την επανάσταση του 1821 οι κάτοικοι της Κρυοπηγής προσέφεραν στον αγώνα. Σημαντικές μορφές αγωνιστών ήταν οι οπλαρχηγοί Στάμος Χάψας και τα αδέλφια Ιωάννης και Αναστάσιος Χιμευτός.

 Η Κρυοπηγή αποτελεί έδρα του Παιδαγωγικού Κέντρου Επιμόρφωσης, που ίδρυσαν το ζεύγος Τσίγκλερ. Στο εν λόγω κέντρο διοργανώνονται σεμινάρια από παιδαγωγούς.

Πως πήρε το σημερινό όνομα της η Κρυοπηγή.

Απο αυτή την μικρή κοινωνία βγήκαν τέσσερις καπεταναίοι που πρωταγωνίστησαν στην πάλη των Κασσανδρινών κατά των Οθωμανών. Ο καπεταν- Αναστάσης Χυμευτός, ο καπεταν-Μανώλας, ο καπεταν-Κρήτος και ο πρωτόκλητος μάρτυρας του αγώνα, ο καπεταν-Χάψας(Στάμος Κάψας). Ο Στάμος Κάψας γεννήθηκε στα Παζαράκια (Κρυοπηγή) Χαλκιδικής στα τέλη του 18ου αιώνα. Μετοίκησε σε νεαρή ηλικία στη Συκιά Χαλκιδικής προς αναζήτηση εργασίας. Σύντομα ήρθε σε ρήξη με τους τοπικούς Τούρκους άρχοντες και ξεκίνησε κλέφτικη δράση. Καταξιώθηκε έτσι στα χωριά της Σιθωνίας, στο Χολομώντα και στα Χασικοχώρια (περιοχή Πολυγύρου). Επίσης σημαντικός αγωνιστής ήταν και ο Ρήγας Γεωργίου.



Οι σημερινοί παππούδες του χωριού, όχι πολύ μακρινοί απόγονοι αυτών των αγωνιστών, πιστεύουν ότι το παλιό όνομα Παζαράκια οφείλεται στο γεγονός ότι εκεί παζάρευαν οι Τούρκοι την πώληση των αιχμαλώτων γυναικόπαιδων.

Το 1953 το Υπουργείο Εσωτερικών έστειλε μια εγκύκλιο μέσω της Νομαρχίας Χαλκιδικής και ζητούσε από τους Κοινοτάρχες που τα χωριά τους είχαν ξενικά ονόματα, να προτείνουν καινούρια και ελληνικά.

Το τότε κοινοτικό συμβούλιο συνήλθε και πρότεινε τα ονόματα: Χρυσοπηγή, Κρυονέρι, Πευκοχώρι. Την τελευταία στιγμή ο πρόεδρος της Κοινότητας Άγγελος Σουσούρας πρόσθεσε και το Κρυοπηγή. Και τελικά το Υπουργείο αυτή την ονομασία ενέκρινε. Από τότε λοιπόν το χωριό ονομάζεται Κρυοπηγή (20/9/1955).

Και πραγματικά ακόμα και σήμερα υπάρχει αυτή η φυσική πηγή με το κρύο νερό. Είναι η κοινοτική βρύση του χωριού κτισμένη το 1937.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τραγωδία στη Κασσάνδρα: Νεκρός άνδρας που καταπλακώθηκε από τρακτέρ

  Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ένας άνδρας ο οποίος καταπλακώθηκε από τρακτέρ στην περιοχή Μόλα Καλύβα της Χαλκιδικής.  Το συμβάν έγινε σήμερα το μεσημέρι, ενώ στο σημείο επιχείρησαν 5 πυροσβέστες με 2 οχήματα. 

Τραγωδία στη Χαλκιδική: Νεκρός 19χρονος που τραυματίστηκε σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι

  Ένας 19χρονος τραυματίστηκε σοβαρά σε λούνα πάρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής το βράδυ της Δευτέρας. Ο άτυχος νέος υπέκυψε στα τραύματά του και κατέληξε. Το παιχνίδι στο οποίο ήταν ο 19χρονος έσπασε, με αποτέλεσμα ο νεαρός να τραυματιστεί πολύ σοβαρά. Στο λούνα παρκ έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο παρέλαβε τον 19χρονο και τον μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας, ωστόσο ήταν ήδη αργά. Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του 58χρονου ιδιοκτήτη του λούνα παρκ. Ο 19χρονος είχε πάει στο λούνα παρκ με την οικογένεια του. Πηγή :Thestival.gr 

Τραγωδία στη Κασσάνδρα: Νεκρός υπάλληλος απορριμματοφόρου – Τον παρέσυρε αυτοκίνητο που οδηγούσε 26χρονος

  Την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο άφησε το πρωί της Παρασκευής ένας 48χρονος υπάλληλος απορριμματοφόρου στον δρόμο από Χανιώτη προς Πευκοχώρι στη Χαλκιδική. Συγκεκριμένα περίπου στις 05:00 τα ξημερώματα, στο 42,5ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Μουδανιών-Παλιουρίου, ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε 26χρονος, παρέσυρε 48χρονο υπάλληλο απορριμματοφόρου και στη συνέχεια προσέκρουσε στο απορριμματοφόρο, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 48χρονου. Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Μουδανιών. Πηγή:thestival.gr