Ποια είναι η Ιορδανίδου Πελαγία (Πέλη) του Δαμιανού, υποψήφια με την Αλληλεγγύη του Απόστολου Τζιτζικώστα στη ΠΕ Χαλκιδικής-Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Η Πελαγία Ιορδανίδου ή Πέλη όπως την αποκαλούν πολλοί φίλοι της γεννήθηκε το 1978 στα Νέα Μουδανιά όπου μεγάλωσε, εγκαταστάθηκε με την ολοκλήρωση των σπουδών της και ζει μόνιμα και σήμερα. Είναι κόρη του αείμνηστου Δημάρχου και Ιατρού Δαμιανού Ιορδανίδη και της συνταξιούχου σήμερα δημοσίου υπαλλήλου Σταματίας Καμπούρη. Είχε πάντοτε έναν προστατευτικό ρόλο για τα δύο νεότερα αδέλφια της την Μαρία και τον Ηλία που μάλλον όπως λέει και η ίδια έχει αντιστραφεί σήμερα. Όταν το μυαλό της κάνει διάλειμμα κατά την διάρκεια μιας γεμάτης υποχρεώσεις ημέρας, ανυπομονεί να συναντήσει τα ανίψια της που της χαρίζουν το καλύτερο κλείσιμο όταν τα συναντά λίγο στην βραδινή καλοκαιρινή βόλτα.
Ως μαθήτρια στα σχολεία των Μουδανιών, έκανε μουσική στο δημοτικό ωδείο, ξένες γλώσσες που τις συνέχισε και ως φοιτήτρια, λίγο μπάσκετ, πολιτική και κοινωνική αναζήτηση που την διατηρεί ως σήμερα, πολλές παρέες και πάρα πολύ διάβασμα.
Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο, στη Θεσσαλονίκη. Έζησε τα φοιτητικά της χρόνια μεταξύ Κλεάνθους, Εγνατίας και Κέντρου και συμμετείχε ενεργά στα φοιτητικά δρώμενα της πόλης και του ΑΠΘ.
Μετά από επιτυχία της στον ΑΣΕΠ εργάσθηκε ως Επιθεωρήτρια Εργασίας στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) του Υπουργείου Απασχόλησης στη Χαλκιδική και την Θεσσαλονίκη από το 2003 έως το 2006 όταν και παραιτήθηκε από το δημόσιο για να ανοίξει το δικηγορικό της γραφείο. Παράλληλα με τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Οικονομικό και Εμπορικό Δίκαιο του ΑΠΘ.
Διατηρεί δικηγορικό γραφείο στα Νέα Μουδανιά, εκλέγεται δημοτική σύμβουλος Νέας Προποντίδας από το 2014, διετέλεσε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου για 5 χρόνια και σήμερα είναι μέλος της Οικονομικής Επιτροπής. Το 2016 διαγνώσθηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας και σήμερα βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο.
Στις 8 Οκτωβρίου θα είναι υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Χαλκιδικής με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.
-Πείτε μας λίγα πράγματα για την διαδρομή σας; Πώς είναι να ζει ένα άτομο με αναπηρία στην Ελλάδα;
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας σε υποδομές, σε πολιτικές πρωτοβουλίες σε θεσμικό επίπεδο κεντρικά και δομές στήριξης. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο βέβαια για να γίνει η ανεξάρτητη διαβίωση πράξη. Έχουμε όμως τα παραδείγματα από την υπόλοιπη Ευρώπη, μεγάλη στήριξη από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και αυξημένες χρηματοδοτήσεις για την επόμενη περίοδο από τις Βρυξέλλες.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας με βρήκε σε μια δυναμική περίοδο της ζωής μου. «Στα πάνω μου» όπως λέμε. Είχα κλείσει μια δεκαετία στο ελεύθερο επάγγελμα και ήμουν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Η νόσος αναπτύσσεται σταδιακά, υπάρχουν άνθρωποι που πάσχουν για δεκαετίες και ευτυχώς δεν επηρεάζεται καθόλου η καθημερινότητα τους. Εγώ, ανήκω σε ένα μικρότερο ποσοστό που η πάθηση, η οποία είναι νευρολογική και αυτοάνοση, αναπτύχθηκε ραγδαία με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκομαι σε αναπηρικό αμαξίδιο.
Σταδιακά το συνειδητοποιείς, διαβάζεις και μαθαίνεις για αυτό και το πολεμάς. Προϋπόθεση είναι να αντιληφθείς ότι «ξαναγεννήθηκες» κατά μία έννοια. Με την στήριξη της οικογένειας μου, των φίλων μου και πολλών πολλών συμπολιτών συνεχίζω, εξελίσσομαι και προοδεύω.Είμαι εν ενεργεία δικηγόρος, έχω ήδη κάνει δύο πετυχημένες εκλογές, θεωρώ και θητείες στον δήμο και σήμερα είμαι πιο δυνατή, πιο έμπειρη και πιο συγκροτημένη. Έχω περισσότερα κίνητρα και σκέφτομαι περισσότερο συλλογικά. Σκέφτομαι πολύ τους συμπολίτες μας με όλες τις μορφές αναπηρίας, τους μακροχρόνια ασθενείς, τους ηλικιωμένους που αγωνιούν για τον γιατρό ή τα φάρμακα τους, έναν άνεργο, μια μάνα που δεν έχει που να αφήσει το παιδί της για να εργασθεί. Τις δυσκολίες που αποτελούν καθημερινότητα για όλον αυτό τον κόσμο, εμού συμπεριλαμβανομένης ως άτομο με κινητική αναπηρία και χρόνια πάθηση ιδιαιτέρως.
Προσβασιμότητα παντού λοιπόν και για όλους, ευκαιρίες, κοινωνική ευημερία, τοπική ανάπτυξη, κοινωνική και οικονομική!
-Πως προέκυψε η αυτοδιοίκηση στη ζωή σας; Γιατί φιλοδοξείτε να εκλεγείτε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;
Μεγάλωσα σε ένα σπίτι γεμάτο αυτοδιοίκηση, πολιτική τριβή, κοινωνική προσφορά, δημόσιο βίο, αίσθηση ευθύνης και καθήκοντος. Στο μεσημεριανό τραπέζι είχαμε αν θέλετε παρέα όλα τα καθημερινά ζητήματα της περιοχής. Έτσι, το 2014 εκλέχθηκα για πρώτη φορά Δημοτική Σύμβουλος όπου και παραμένω έως σήμερα με την επανεκλογή μου το 2019. Διετέλεσα για 5 χρόνια Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Προποντίδας και σήμερα είμαι μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου. Η αυτοδιοίκηση δεν είναι ακριβώς πολιτική, είναι ένα αίσθημα θα έλεγα, μια ανησυχία που προκύπτει από την ζωή, την καθημερινότητα. Από ένα λάθος ή μια κακοτεχνία που συναντάς στο δρόμο. Από την έλλειψη μιας υπηρεσίας. Από ένα καλό παράδειγμα που βλέπεις σε έναν άλλον τόπο ή το εξωτερικό και λες γιατί όχι κι εδώ; Και φυσικά με καθοδηγεί η πίστη μου στην δυναμική αυτού τόπου και η εμπιστοσύνη στον δυναμισμό των ανθρώπων του. Με συναρπάζει η δημιουργία μιας καλύτερης καθημερινότητας, η ιδέα της Χαλκιδικής να έχει την θέση που της αξίζει και τον ρόλο που της αναλογεί. Χωρίς υπερβολές και σε αναλογία με το μέγεθος μας, είμαστε ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, ένας πολυποίκιλος σιτοβολώνας με διαφορετικές παραγωγές στον αγροτοδιατροφικό κλάδο, ένας τόπος με φυσικό κάλος και πλούτο όχι μόνο στην ευρύτερη γειτονιά μας αλλά σε κλίμακα Μεσογείου. Να παράδειγμα, η Κασσάνδρα. Στο επίκεντρο της αγοράς, οι πρώτες μεταπανδημικές επενδύσεις στον τουρισμό και την φιλοξενία έγιναν εδώ. Το «σύνθημα» κατά μια έννοια για το ευρύτερο οικοσύστημα του τουρισμού και της φιλοξενίας μεταπανδημικά δόθηκε από εδώ! Η Κασσάνδρα, η Χαλκιδική προσεγγίζει επενδυτικούς κολοσσούς και αυτό έχει οριζόντια επίδραση και στη βάση.
-Πώς μπορούν οι δημόσιες υπηρεσίες να συνδράμουν σε αυτό;
Όλα αυτά, η ιδιωτική πρωτοβουλία για παράδειγμα θα πρέπει να συμβαδίσει με το κράτος, με την ευρύτερη έννοια του όρου. Με ποιοτική εκπαίδευση σε κάθε βαθμίδα, με τον επαγγελματικό προσανατολισμό, με την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, με την στήριξη των ασθενέστερων, την φροντίδα των ηλικιωμένων, την στήριξη της νεολαίας, με έμφαση στον άνθρωπο. Ένας εργοδότης χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό-πρόβλημα μεγάλο στην εποχή μας-κι ένας εργαζόμενος ποιοτικές συνθήκες εργασίας. Δουλειές!
Για αυτό φιλοδοξώ να εκλεγώ, γιατί κάθε πολίτης δικαιούται να έχει ευκαιρίες και στήριξη! Όλοι και όλες!
Για να γίνει ο τουρισμός υγείας πράξη χρειάζεται προσβασιμότητα. Για να γίνει ο οικοτουρισμός πράξη χρειαζόμαστε οργάνωση. Για να γίνει ο θεματικός συνολικά τουρισμός πράξη-πολιτισμός, δημιουργία, μνημεία-χρειαζόμαστε σωστή διαχείριση, συντήρηση και ανάδειξη τους. Για τον αθλητικό τουρισμό επίσης! Άρα αρμονία, συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών.
Έχω και επάγγελμα και σταδιοδρομία, γνωρίζω την θεσμική συγκρότηση σε επίπεδο κράτους και φορέων και ως επιστήμων και ως επαγγελματίας και ως αυτοδιοικητική. Παρακολουθώ στενά τις διαδικασίες σε όλα τα αποκαλούμενα «κέντρα αποφάσεων» και ξέρω πολύ καλά να διεκδικώ αποτελεσματικά.
Με ενδιαφέρει να δουλέψω για την Χαλκιδική με ένα άλλο και διαφορετικό μάτι, ως νομικός, ως αυτοδιοικητική του πρώτου βαθμού, ως γυναίκα και ως άτομο με αναπηρία. Ως άνθρωπος της καθημερινότητας που αν θέλετε δεν είναι τίποτα απλό στη ζωή του! Μια γυναίκα που της «ήρθαν τα πάνω κάτω» και προχωρά ακάθεκτη!
Αναφέρατε την Κασσάνδρα, τι σας συνδέει με την περιοχή;
Η χερσόνησος, το «πόδι» ξεκινά περίπου 10 λεπτά-ίσως και λιγότερο-από το σπίτι μου. Θυμάμαι τους αγώνες που κάναμε από κοινού οι δήμοι της περιοχής για την γέφυρα ,για τον νέο δρόμο ,το περίφημο «ορφανό χιλιόμετρο» ήταν κοινή μας ανησυχία και επιδίωξη όπως και τόσα άλλα. Έχω συγγενείς στην Κασσάνδρα, φίλους και συναδέλφους, ανθρώπους που έχουν βιός και περιουσίες εδώ που είναι καθημερινά στο πλευρό μου και είμαι κι εδώ δίπλα τους.
Η οικογένεια μου έχει μακρά σχέση με το πόδι από δεκαετίες, από τις εποχές που δούλευαν στα τσαίρια του ’50 και του ’60. Κατά μια έννοια μεγάλωσα και εδώ, τις Τετάρτες ερχόμασταν τα καλοκαίρια με τα αδέλφια μου μαζί με τον πατέρα μας όταν επισκεπτόταν ως γιατρός το ΤΑΞΥ στη Βάλτα. Απολαμβάνω το τσίπουρο στον Πλάτανο που περιβάλλεται από δυο-τρία κτίρια εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ,το διοικητήριο ή την κάτω πλευρά της πλατείας. Έχω κάνει κούλουμα στον Πύργο της Νέας Φώκαιας. Βόλτες στο Πευκοχώρι, την Χανιώτη, το Πολύχρονο, την Κρυοπηγή , βρέθηκα με παρέες για φαγητό στη Σίβηρη μετά από ένα θέατρο ή μια συναυλία στο Φεστιβάλ. Με απασχολεί η ανάδειξη της Μαυρόμπαρας και όλου του δασικού πλούτου, της κορυφογραμμής και των υδροβιοτόπων από την Νέα Φώκαια στη Σάνη, από την Χανιώτη έως την Σκιώνη και από το Ποσείδι στο Παλιούρι και τον Γλαρόκαβο, όλος ο «γύρος» του παιδιού έχει πολλές και διαφορετικούς είδους δυνατότητες. Απολαμβάνω τη μοναδική ρέμβη της Αθύτου, την γεμάτη αναμνήσεις Καλλιθέα και τις μοναδικές διαδρομές στο βουνό από την Βάλτα στο Κασσανδρινό, την Φούρκα, την Καλάνδρα ως και την «βεράντα του Ολύμπου» Αγία Παρασκευή με τα ανανεωμένα λουτρά και την πανοραμική της μαγεία. Την φρεσκάδα του ψαρότοπου στη Νέα Σκιώνη!
-Καλά όλα αυτά, αλλά πως; Βρισκόμαστε σε μια μοναδική στιγμή. Η Ελλάδα, χάρις στην Ευρώπη, έχει πρωτοφανείς χρηματοδικούς πόρους στη διάθεση της. Έναν «διπλό κορβανά», το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Προς Θεού, δεν παριστάνω την έξυπνη, λέω όμως ότι έχουμε δυνατότητες, ανθρώπους να μας καθοδηγούν, γνωρίζουμε τον τρόπο και θα δουλέψουμε!
Με υποδομές που θα αποσυμφορήσουν τα «μπουχτισμένα» σημεία. Που θα αναδείξουν την τοπική αρχιτεκτονική και θα δώσουν επιπλέον χαρακτήρα στα χωριά της Κασσάνδρας. Με έξυπνη και αποτελεσματική διαχείριση του παράκτιου μετώπου, να ξαναμεγαλώσουμε τις παραλίες μας σε αρκετά σημεία και στις δύο πλευρές που έχουν φαγωθεί. Να διαχειριστούμε το δάσος, με σύγχρονες μορφές δασοπροστασίας και διαχείρισης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, με επιλέξιμες δαπάνες και όχι κούφια λόγια.
Η Κασσάνδρα μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα συνδυαστικής ανάπτυξης. Με σημεία κοσμικά, που θα έχουν όπως λέμε «φασαρία» αλλά και σε πολύ κοντινή απόσταση σημεία πιο παραδοσιακά. Να κοιτάξουμε το φυσικό περιβάλλον, την τοπική πανίδα. Πρωτοβουλίες που θα διαφυλάξουν όχι μόνο την βιωσιμότητα της περιοχής και των υποδομών αλλά και του τουριστικού μας προϊόντος και της γεωργικής παραγωγής.
Μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ήπιων μορφών ανάπτυξης που θα ενισχύσουν την περιοχή ως προορισμό με πολλά πρόσωπα, ως σημαντικό κέντρο παραγωγής από το βουνό στη θάλασσα. Γεωργία, μελισσοκομία, αλιεία με τον σημαντικό αλιευτικό στόλο μας κι αλλού, η Χαλκιδική έχει τα πάντα!
Τα μαγαζιά, η εστίαση, η ψυχαγωγία, το εμπόριο, η φιλοξενία μπορούν σε έναν τόπο όπως η Κασσάνδρα να συνυπάρξουν με την φυσική της ομορφιά. Και φυσικά το πολιτιστικό, γαστρονομικό και θρησκευτικό της αποτύπωμα. Την ιστορικότητα της Κασσάνδρας σε βάθος χρόνων.
-Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό.
Ασφαλώς. Γνωρίζω ότι η εφορεία αρχαιοτήτων κάνει εξαιρετική δουλειά σε όλη την Χαλκιδική. Στη Κασσάνδρα υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι με διακριτή σημασία ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές ανασκαφές και ευρήματα. Υπάρχουν θρησκευτικής σημασίας μνημεία, εκκλησάκια με πνευματικό πλούτο και ιστορική σημασία από την προεπαναστατική περίοδο. Και φυσικά την Επανάσταση στη Χαλκιδική, το 1821 της Κασσάνδρας! Ένα γεγονός που σιγά σιγά αποκτά ορατότητα και αναδεικνύεται η σπουδαιότητα του ως ιστορικού σταθμό για την μετέπειτα εξέλιξη της Επανάστασης αλλά και την πορεία της εθνικής υπόθεσης στη Μακεδονία. Η 14η Νοεμβρίου δεν θα πρέπει να τιμάται μόνο από την Κασσάνδρα και την Νέα Προποντίδα ή την Περιφερειακή Ενότητα αλλά σε εθνικό επίπεδο. Εδώ είναι η γενέτειρα του Στάμου Χάψα, εδώ ήταν η τελευταία πράξη του Αρχιστρατήγου πια Εμμανουήλ Παππά. Ξέρετε ότι το Ολοκαύτωμα ή ο Χαλασμός όπως λέμε, ήταν συνέπεια ουσιαστικά της πολιορκίας ή καλύτερα της σημαντικότερης απειλής για την οθωμανική διοίκηση της Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας στην πόλη.
Η Κασσάνδρα υπήρξε σημαντικό κέντρο και πέρασμα κατά την αρχαιότητα, οι οικισμοί της διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο, ενώ έχει σημαντική μυθολογική σημασία σε πολλά γραπτά. Η Μένδη, η Φλέγρα, η ίδια η Κασσάνδρα ως brandname που κρατά από την αρχαιότητα!
Παράλληλα, έχει σημαντική βυζαντινή και πνευματική κληρονομιά. Η παράδοση των ντόπιων χωριών της συνδέθηκε αρμονικά με τα έθιμα των προσφύγων που συνυπάρχει ιδανικά όπως και στην υπόλοιπη Χαλκιδική. Και η γαστρονομία ασφαλώς, τα τοπικά πιάτα, οι νοστιμιές το Πασχαλιάτικο, οι πίτες ακόμη και η τοπική ζυθοποιία που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, είναι μέρος ενός ενιαίου πολιτιστικού, λαογραφικού χάρτη.
-Tι θα θέτατε ως προτεραιότητα από την επόμενη ημέρα;
Διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος και ανθεκτικότητα σε φυσικές καταστροφές. Δάσος, θάλασσα, υδροβιότοποι, τοπική πανίδα. Βιώσιμη διαχείριση και προστασία. Υπάρχουν δυνατότητες μέσα από τα προγράμματα Life + για παράδειγμα. Το νερό ασφαλώς.
Κοινωνική πολιτική. Με έμφαση στα άτομα με αναπηρία και τους μακροχρόνια ασθενείς, την φροντίδα των ηλικιωμένων, τον άνεργο γονέα, την μονογονεική οικογένεια, την προσχολική φροντίδα για όλα τα παιδάκια, εκπαίδευση κάθε βαθμίδας, πρωτοβάθμια υγεία, κατάρτιση νέων και συμπολιτών μας μέσης ηλικίας που έχασαν τη δουλειά τους και χρειάζονται νέες δεξιότητες. Το τρέχον είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, η κάλυψη του κενού στις θέσεις εργασίας που χρειαζόμαστε είναι προτεραιότητα και τη νέα περίοδο θα έχουμε στη διάθεση μας προγράμματα για αυτό. Ο κόσμος που θέλει να μείνει εδώ πρέπει να εργάζεται. Άρα λοιπόν ξεκινάμε από την προσχολική φροντίδα και τα νηπιαγωγεία έως τις δεξιότητες που χρειάζεται σήμερα ένας 45αρης (χρησιμοποιώ ως παράδειγμα την δική μου ηλικία) για να προσαρμοστεί στις σύγχρονες αλλαγές.
Υποδομές προσβασιμότητας από την αρχή. Για μια ράμπα όχι μόνο για εμένα που θα κάνω μια βόλτα με το αμαξίδιο, αλλά και μια μάνα που βγαίνει βόλτα με το καρότσι. Έναν πιτσιρικά που θα βγει με το ποδήλατο και πρέπει να είναι ασφαλής.
Σήμερα έχουμε τους πόρους, ας επιλέξουμε τα άτομα που θα δουλέψουν για αυτό!
Στις δύο ψήφους που δικαιούστε, ελπίζω να μου δώσετε την μία για να έχω αυτή την δυνατότητα!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου