Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τη γέννηση του Ιησού Χριστού, όπως αποκαλύπτει άλλωστε και το όνομά τους. Πόσα γνωρίζουμε όμως στ’ αλήθεια για την αγαπημένη παγκόσμια γιορτή μικρών και μεγάλων, τις ρίζες της και τα έθιμά της; Ακολουθούν οι απαντήσεις σε τρία μεγάλα χριστουγεννιάτικα «γιατί;».
Γιατί γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου;
Γιατί γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, αφού πουθενά στη Βίβλο δεν αναφέρεται ακριβής ημερομηνία γέννησης του Χριστού;
Ενδέχεται να είναι απλώς ένας υπολογισμός της εγκυμοσύνης της Παναγίας, με εναρκτήρια ημερομηνία την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που ήταν η 25η Μαρτίου. Εννέα μήνες μετά την 25η Μαρτίου είναι η 25η Δεκεμβρίου! Η 25η Μαρτίου ήταν επίσης η ημέρα που μερικοί πρώτοι Χριστιανοί νόμιζαν ότι είχε δημιουργηθεί ο κόσμος, καθώς και η ημέρα που πέθανε ο Ιησούς, που ταυτίστηκε με την ημέρα της σύλληψής του.
Ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου ήταν το 336, την εποχή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου (ήταν ο πρώτος Χριστιανός Ρωμαίος Αυτοκράτορας). Αλλά δεν ήταν ακόμα επίσημη γιορτή του ρωμαϊκού κράτους εκείνη την εποχή.
Η προέλευση των Χριστουγέννων πηγάζει τόσο από τον παγανιστικό όσο και από τον ρωμαϊκό πολιτισμό. Οι Ρωμαίοι στην πραγματικότητα γιόρταζαν δύο αργίες τον Δεκέμβριο. Η πρώτη ήταν τα Saturnalia, ένα φεστιβάλ δύο εβδομάδων προς τιμήν του θεού της γεωργίας, του Σατούρνους (που ταυτίζεται με τον Κρόνο στην ελληνική μυθολογία). Οι Ρωμαίοι νόμιζαν επίσης ότι το χειμερινό ηλιοστάσιο συνέβαινε στις 25 Δεκεμβρίου, οπότε και γιόρταζαν τη γέννηση του Μίθρα, θεού του ήλιου τους. Πιστεύεται επίσης ότι το 274 ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αυρηλιανός δημιούργησε το «Dies Natalis Solis Invicti» (που σημαίνει «γενέθλια του ακατανίκητου ήλιου») που εορταζόταν στις 25 Δεκεμβρίου.
Αλλά και στην ιρανική/περσική κουλτούρα, το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι γνωστό ως «Νύχτα Yaldā» ή «Shab-e Chelleh» και είναι μια εποχή που οικογένειες και φίλοι συγκεντρώνονται για να φάνε, να πιουν και να απαγγείλουν ποίηση. Shab-e Chelleh σημαίνει «νύχτα των σαράντα», καθώς συμβαίνει σαράντα νύχτες από την είσοδο του χειμώνα. Η λέξη Yalda σημαίνει «γέννηση» και προέρχεται από τους πρώτους Χριστιανούς που ζούσαν στην Περσία, που γιόρταζαν τη γέννηση του Ιησού περίπου αυτήν την εποχή.
Εξάλλου τον Δεκέμβριο, μέσα στον οποίο πέφτει η πιο σκοτεινή μέρα του χρόνου, οι παγανιστικοί πολιτισμοί άναβαν φωτιές και κεριά για να κρατήσουν μακριά το σκοτάδι. Οι Ρωμαίοι ενσωμάτωσαν και αυτή την παράδοση στις δικές τους γιορτές.
Καθώς ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη, ο χριστιανικός κλήρος δεν ήταν σε θέση να περιορίσει τα παγανιστικά έθιμα και τις γιορτές. Καθώς κανείς δεν γνώριζε την ημερομηνία γέννησης του Ιησού, προσάρμοσαν το ειδωλολατρικό τελετουργικό σε έναν εορτασμό των γενεθλίων Του.
Ο Άγιος Αυγουστίνος του Καντέρμπερυ ήταν το πρόσωπο που πιθανότατα ξεκίνησε τον ευρέως διαδεδομένο εορτασμό των Χριστουγέννων σε πολλές περιοχές της Αγγλίας, εισάγοντας τον Χριστιανισμό στα μέρη που διοικούσαν οι Αγγλοσάξονες τον 6ο αιώνα. Ο Άγιος Αυγουστίνος στάλθηκε από τον Πάπα Γρηγόριο τον Μέγα στη Ρώμη και αυτή η εκκλησία χρησιμοποιούσε το Ρωμαϊκό Ημερολόγιο, έτσι οι δυτικές χώρες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, άνθρωποι από τη Βρετανία και τη Δυτική Ευρώπη έφεραν τον εορτασμό των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου σε όλον τον κόσμο.
Πηγή:ERTNEWS.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου