Η Άφυτος είναι απο τα τουριστικότερα χωριά στη Χαλκιδική! Ένα υπέροχο φυσικό μπαλκόνι στον Τορωναίο Κόλπο, με νησιωτικό χαρακτήρα και πλακόστρωτα σοκάκια που περιτριγυρίζονται απο μοναδικά αρχοντικά.
Σίγουρα λόγω της ομώνυμης παραλίας, που είναι μία απο τις καλύτερες στο πρώτο πόδι, αλλά και λόγω του παραδοσιακού οικισμού και των πολλών επιλογών που προσφέρει στη διασκέδαση για τα γούστα κάθε επισκέπτη, η Άφυτος αποτελεί έναν εξαιρετικό τόπο για την αγορά του ακινήτου σας. Για να δείτε το χωριό προτιμήστε να το επισκεφείτε απόγευμα. Αφήστε το αυτοκίνητο σας στο parking και ξεκινήστε τη βόλτα σας απο το εκκλησάκι των Ταξιαρχών. Διασχίστε όλο το δρόμο μέχρι το τέλος της ανηφόρας. Μπροστά σας προβάλλει ένα φυσικό μπαλκόνι με θέα το Τορωναίο κόλπο, για να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα. Μια διστάσετε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο “Κτίριο Αλετρά” και την εκκλησία Αγίου Δημητρίου, τα οποία χτίστηκαν τον 19o αιώνα και είναι σημεία αναφοράς του γραφικού οικισμού. Πρόταση μας είναι να κλείσετε τη βραδιά σας, απολαμβάνοτας το ποτό σας, στην αυλή κάποιου απο τα καλόγουστα cafe-bar στην Άφυτο. Σχεδόν σε όλα κάθε βράδυ φιλοξενούνται δίαφορα μουσικά σχήματα.
Περπατώντας στο κέντρο του χωριού, εύκολα βρίσκεσαι σε ένα μαγευτικό σημείο όπου μπορείς να απολαύσεις τη θέα του Τορωναίου Κόλπου, το δεύτερο "πόδι" της Χαλκιδικής,τη Σιθωνία καθώς και το νότιο μέρος της Κασσάνδρας. Ελάχιστα βήματα από το κέντρο του χωριού, δίπλα σε ένα μπαρ χρόνων τον "Κουτσόμυλο", στο υψηλότερο οροπέδιο της Αφύτου έχεις μία πανοραμική θέα όλων των σκεπών αυτού του αρχαίου μέρους.
Στο λαογραφικό μουσείο της Αφύτου,που βρίσκεται στο σπίτι του "Αλετρά"(1889), λαμβάνουν χώρα πολλές εκθέσεις συνδεδεμένες με την ιστορία και την παράδοση της χώρας,που ενισχύουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη για τη βαθειά ιστορία της περιοχής, της κουλτούρας και της ανάπτυξης του μέρους.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το χαρακτηριστικό των παλιών πέτρινων σπιτιών, όπου υπάρχουν επιγραφές και ανάγλυφα που καθορίζουν το αστικό τοπίο της περιοχής. Παρόλα αυτά, το αληθινό δέλεαρ του μέρους είναι η ολότητα της κουλτούρας, η κλασική αρχιτεκτονική και η φυσική ομορφιά του παραδοσιακού συνοικισμού που μετρά μία ιστορία 28 αιώνων.
Η περιοχή είναι ευρέως γνωστή για τους ήρωες και τα θύματα της επανάστασης του 1821. Κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο, πολλοί κάτοικοι διέφυγαν από το χωριό και διανεμήθηκαν σε ασφαλείς περιοχές. Οι μετανάστες επέστρεψαν μετά το 1827 στο χωριό και η Άφυτος ήταν το μεγαλύτερο χωριό στην Κασσάνδρα για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ενώ άρχισε να οικοδομείται στην αρχιτεκτονική μορφή που έχει σήμερα στα μέσα του 19ου αιώνα.
Το 1859 χτίστηκε στην κεντρική πλατεία του χωριού, η τρίκλιτη βασιλική εκκλησιά "Άγιος Δημήτριος",η οποία θεωρείται το κόσμημα του χωριού. Η μοναδική αρχιτεκτονική αυτού του ναού, οι αγιογραφίες καθώς και τα ανάγλυφα στην πρόσοψη του νότιου τοίχου του,καθιστούν απαραίτητη την επίσκεψη σε όσους βρεθούν στο χωριό. Το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα περισσότερες μεγάλες εκκλησίες χτίστηκαν όπως είναι : ο Άγιος Γεώργιος(1867), ο Άγιος Αθανάσιος και ο Άγιος Νικόλαος.
Η αρχαία Άφυτος ήταν μία πολύ σημαντική πόλη στην Παλλήνη της οποίας ο στόλος έχει συμμετάσχει στους Περσικούς πολέμους και έχει αναφερθεί στα γραπτά πολλών αρχαίων ιστορικών όπως είναι ο Ηρόδοτος, ο Θουκυδίδης, ο Αριστοτέλης, ο Παυσανίας, ο Ξενοφώντας, ο Στράβων και άλλοι. Το ιερό του Διόνυσου( 8ος Αιώνας π.Χ.) και ο ναός του Άμμωνος Διός (4ος Αιώνας π.Χ.) ήταν ουσιώδεις παράγοντες για την ενοποίηση της πόλης. Τους αρχαίους χρόνους και μέχρι την κλασική περίοδο, η Άφυτος ήταν ένα καθιερωμένο και επιτυχημένο μέρος το οποίο εκτύπωνε τα δικά του νομίσματα με απεικόνιση το κεφάλι του Άμμωνος Διός, προστάτη της περιοχής.
Πριν την ύπαρξη της Αθύτου, προιστορικές φυλές Θρακιωτών και Πελάσγων επεκτάθηκαν,από το 3000 π.Χ σε όλη τη Χαλκιδική. Ευρήματα αρχαίων ερειπίων από μετανάστες της Εύβοιας, της Χαλκίδας και της Ερέτριας, υπέδειξαν την ύπαρξη μικρών αποικιών από τον 8ο έως τον 6ο αιώνα σε όλη την περιοχή. Κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής ιδρύθηκε και η Άφυτος. Η επιλογή να εγκαθιδρυθεί η αποικία στη συγκεκριμένη περιοχή ενδέχεται να κινητοποιήθηκε από το επωφελές περιβάλλον της. Οι απότομοι γκρεμοί που χαρακτηρίζουν το σημείο, προστάτευαν την αποικία από επιθαλάσσιες επιθέσεις. Επιπλέον, ένας μικρός κόλπος που υπήρχε στην περιοχή μέχρι το 1963, χρησιμοποιούταν σαν φυσικό λιμάνι και ένα ασφαλές αγκυροβόλιο.
Πηγές:
www.travelshare.gr
www.halkidiki-greece.com
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου