Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γνωρίστε την Σίβηρη Χαλκιδικής

 


Η Σίβηρη είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός, ο οποίος ανήκει στο δήμο Κασσάνδρας, στο πρώτο πόδι Χαλκιδικής. Ο διάσημος αυτός προορισμός βρίσκεται νοτιοδυτικά ανάμεσα στην Κασσάνδρεια και στη Φούρκα.

Η περιοχή συνδυάζει το ήσυχο, καταπράσινο, γεμάτο φυλλωσιές περιβάλλον με τα ρηχά και ζεστά νερά της παραλίας της. Φημισμένο βέβαια είναι και το ειδυλλιακό, πανέμορφο, γεμάτο χρώματα ηλιοβασίλεμα.

Ο παραθαλάσσιος, αυτός, οικισμός διαθέτει διαφόρων ειδών εστιατόρια, με κύριο πρωταγωνιστή τα φρέσκα ψάρια. Ακόμη, υπάρχουν καφετέριες και μπαρ, καθώς και αγορά με μεγάλη γκάμα διαφόρων ειδών και αναμνηστικών. Στη γύρω περιοχή θα ανακαλύψετε μονοπάτια μέσα στα πευκοδάση και στους ελαιώνες, που οδηγούν σε ψηλούς βράχους με θέα το Αιγαίο πέλαγος. Στη Σιβηρη, δεσπόζει και το γνωστό αμφιθέατρο Κασσάνδρας, όπου κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις, συναυλίες και παραστάσεις.



Παραλία

Έχει ψιλή αμμώδη παραλία με κρυστάλλινα ρηχά νερά, ιδανικά για οικογένειες με παιδιά. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες και πεντακάθαρα νερά , γεγονός που την βραβεύει κάθε χρόνο με γαλάζια σημαία.


Ο μακρύς και μεγάλος πεζόδρομος της Σίβηρης βρίσκεται ανάμεσα από την παραλία και από τα διάφορα καταστήματα που διαθέτει. έτσι αποτελεί σημείο αναφοράς των επισκεπτών για τις βόλτες τους .



Όνομα 

Το τοπωνύμιο Σίβηρη είναι λόγια παραμόρφωση του μεσαιωνικού τοπωνυμίου, το οποίο φαίνεται να προήλθε από το όνομα του μεγαλογαιοκτήμονα που κατείχε την περιοχή και ονομαζόταν «Σύβρης» (ή Σίβρης) και αναφέρεται ήδη το 1083. (Ιωακείμ Αθ. Παπάγγελος - Οικονομολόγος-Αρχαιολόγος).

Σύμφωνα δε με την ετυμολογική προσέγγιση του Γιάννη Πύρρου: (Σίβηρη) ορθοτ. Σύβηρη. Ετυμολογείται από το επίθετο χυβρός (χυβηρός), -ή, -όν του ρ. χέω, κατά το ηχηρός (εκ του ήχέω). Και με παραφθορά (λόγω ομοιότητας προφοράς) του αρχικού X στο επίσης ημίφωνο Σ καταλήγουμε στη σημερινή ονομασία Σύβηρη. Παρατηρούμε ακόμη ότι έχουμε και άνοδο του τόνου στην προπαραλήγουσα, σύμφωνα με την τοπική χαρακτηριστική τάση, όπως π.χ. έφαγαμι, έμαθατι, κουμαρουμάνιταρα. Χυβρός, χυβηρός, -ή, -όν και επομένως Σύβηρη σημαίνει τόπο διεξόδου των υδάτων (σημ. «Ποτόκι»=«στόμιο»).

Πριν από το 975 υπήρχαν μετόχια άλλων μονών στην Κασσάνδρα, από τα οποία αξιομνημόνευτο είναι «του Σίβρη» το οποίο πιθανόν να πρόκειται μετά από πώληση για το Κελλί του Παπά Διονυσίου (μετόχι Σιμωνόπετρας) του οποίου υπάρχουν ακόμα και σήμερα τα ερειπωμένα κτίσματα και η πανέμορφη πηγή νερού στην ομώνυμη τοποθεσία.

Στο μέσον της διαδρομής Κασσάνδρειας-Σίβηρης υπάρχει το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου του Ροδιστή (1913) και εντός του οικισμού το ξωκλήσι του Αγίου Νικόδημου του Αγιορείτη (1987).

Όρμος Αγίου Νικολάου Σίβηρης



Ο φυσικός όρμος του Αγίου Νικολάου στην Σίβηρη χαρακτηρίζεται από τα ρηχά του νερά και από το πανέμορφο εξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων που κτίστηκε το 1850. Είναι περιτριγυρισμένος από χαλέπια πεύκη και προσφέρεται για περιπατητές, υποβρύχιο ψάρεμα, καταδύσεις και πυροφάνι ! Χρησιμοποιείται κυρίως από ντόπιους ψαράδες. Υπάρχει και χωματόδρομος επικοινωνίας με τον κεντρικό περιφερειακό δρόμο της Κασσάνδρας.


Φεστιβάλ Κασσάνδρας Αμφιθέατρο Σίβηρης



Το Φεστιβάλ της Κασσάνδρας είναι το κυρίως πολιτιστικό γεγονός της Κασσάνδρας και ολόκληρης της Χαλκιδικής. Διοργανώνεται από το 1993 στο αμφιθέατρο της Σίβηρης και στα περιφερειακά δημοτικά διαμερίσματα και ξεχωρίζει για τις ποιοτικές του εκδηλώσεις. Κάθε χρόνο φιλοξενεί πολλά γνωστά ονόματα του ελληνικού, αλλά και του διεθνούς καλλιτεχνικού στερεώματος (μεταξύ άλλων το έχουν τιμήσει με την παρουσία τους οι B.B.King, Ray Charles, Νανά Μούσχουρη, Μαρινέλλα, Μάριος Φραγκούλης, Κώστας Καζάκος, Νικήτας Τσακίρογλου, Πυξ-Λαξ, Χάρις Αλεξίου κ.α.). Οι εκδηλώσεις ξεκινούν αρχές Ιουλίου και διαρκούν έως τα τέλη Αυγούστου.

Οι δροσερές βραδιές στο κατάμεστο κάθε φορά αμφιθέατρο της Σίβηρης, στην Χαλκιδική και κυρίως η καθιέρωσή του από το κοινό που το επισκέπτεται από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθιστούν το Φεστιβάλ Κασσάνδρας, με την πολυμορφικότητα που το χαρακτηρίζει, ως ένα σταθερό θεσμό που αποτελεί σημείο αναφοράς στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κασσάνδρας ανακοινώνεται τον Ιούνιο και περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες μουσικές και θεατρικές παραγωγές που περιοδεύουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα, και τις παρακολουθούν περισσότεροι από 30.000 θεατές. Το Φεστιβάλ Κασσάνδρας αποτελεί μια όαση καλοκαιρινή συνδυάζοντας για τους χιλιάδες των επισκεπτών του τις διακοπές και την ξεκούραση με την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Όλες οι μεγάλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης ενώ δεκάδες άλλες παράλληλες δράσεις (εικαστικές παρεμβάσεις, happenings , καλλιτεχνικά δρώμενα, κινηματογραφικές προβολές, θέατρο σκιών, εκθέσεις θεατρικής φωτογραφίας, εκθέσεις ζωγραφικής, εκθέσεις γλυπτικής, εκθέσεις κουστουμιών και θεατρικής αφίσας κ.α.), εκτυλίσσονται σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα του δήμου Κασσάνδρας ώστε να τις παρακολουθούν δωρεάν, όπως κάθε χρόνο, χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών της Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρόγραμμα Φεστιβάλ Κασσάνδρας 2023

  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ Καλοκαίρι 2023  29/07/2023 Μουσική Συναυλία με «The Italian Tenors» Μετά το sold out του 2019 στην Αθήνα, οι Ιταλοί Τενόροι περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα με ιταλικά τραγούδια και γνωστές άριες. Μετά από εμφανίσεις σε μεγάλες όπερες σε όλο τον κόσμο, οι τρεις από τους καλύτερους ιταλούς τενόρους της νέας γενιάς, ο Evans Tonon, ο Luca Sala και ο Sabino Gaita αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα δικό τους project και να παρουσιάσουν διάσημα ποπ αλλά και αγαπημένα κλασικά τραγούδια και άριες από γνώστες όπερες καθώς και τις επιτυχίες του ιταλικού ρεπερτορίου. Τρεις Τενόροι τραγουδούν μαζί το «Caruso» του Lucio Dala, το «Con Te Partiro» του Andrea Boccelli, διάσημα Ιταλικά τραγούδια της δεκαετίας του ’60, ναπολιτάνικα, αλλά και άλλα αγαπημένα τραγούδια που έγιναν παγκόσμιες επιτυχίες όπως το «Gloria» και το «Mamma Maria» και τα συνδυάζουν με τις ωραιότερες άριες από τις διάσημες όπερες του Verdi και Puccini, σε μια παράσταση γεμάτη εκπλήξεις που μας κάνει να ταξιδέψουμε από

Ανακοίνωση της τοπικής κοινότητας Πευκοχωρίου για την μη τέλεση του Πανηγυριού στο χωριό

 Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχει σχέση με το πανηγύρι που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον δεκαπενταύγουστο φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί μετά την γνωμοδότηση  της τοπικής κοινότητας πευκοχωρίου που κατά την πλειοψηφία της ήτανε αρνητική  όχι τόσο ώστε να μη γίνει το πανηγύρι αλλά να γινόταν κάπου αλλού ώστε να μην εμποδιζόταν σε ένα προβληματικό χωριό με το θέμα κυκλοφοριακό να το επιβαρύνουμε ακόμα περισσότερο κλείνοντας δρόμους και δυσκολεύοντας κόσμο τουρίστες και επιχειρηματίες να ανταπεξέλθουν στις δουλειές τους και στην καθημερινοτητα τους.  Για αυτό το λόγο μην τα βάζετε με το δήμο για την μή τέλεση του πανηγυριού αλλά με την απόφαση της τοπικής κοινότητας και ο δήμος πολύ καλά έκανε και την εισάκουσε.. σίγουρα κάποιοι θα είναι δυσαρεστημένοι και κάποιοι ευχαριστημένοι δυστυχώς ή ευτυχώς όμως οι τοπικές κοινότητες είναι για να εισηγούνται αποφάσεις με γνώμονα αυτό που πιστεύουν σωστό. Του χρόνου να είμαστε υγιείς με όποιες αλλαγές προκύψουν στα τοπικά συμβούλια και στα δημ

Τροχαίο σοκ στη Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική: Βγήκε από το ΙΧ του και τον σκότωσε φορτηγό

  Τραγικό  θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε πριν από λίγο σήμερα Δευτέρα 24 Ιουλίου με νεκρό άντρα στην Εθνική Θεσσαλονίκης - Μουδανίων. Ανακοίνωση εξέδωσε η  Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας  για το θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα. Η ανακοίνωση της αστυνομίας:  «Σήμερα (24 Ιουλίου 2023) και ώρα περίπου 11.55, στο 41ο χιλιόμετρο της Νέας Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη, Ι.Χ.Φ. όχημα που οδηγούσε ημεδαπός, συγκρούσθηκε με Ι.Χ.Ε. όχημα που οδηγούσε ημεδαπή και στη συνέχεια το παραπάνω φορτηγό όχημα εξετράπη της πορείας του και παρέσυρε 49χρονο ημεδαπό, το όχημα του οποίου είχε ακινητοποιηθεί επί της ανωτέρω οδού, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του 49χρονου. Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Μουδανιών». * Φωτογραφία αρχείου