Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στα 2€ ξανά η βενζίνη:Γιατί αυξάνονται οι τιμές -2η ακριβότερη χώρα η Ελλάδα

 


Την ανιούσα έχει πάρει η τιμή της βενζίνης τις τελευταίες ημέρες, ενώ πολλοί οδηγοί δυσανασχετούν, καθώς βλέπουν ότι τα καύσιμα στις αστικές πόλεις έχουν αγγίξει τα 2 ευρώ. Ο αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, εξηγεί τους λόγους που παίρνει «φωτιά» η βενζίνη, τονίζοντας πως η αύξησή της, συγκριτικά με το εξωτερικό, είναι δυσανάλογη.

«Είχαμε μεγάλες αυξήσεις το τελευταίο διάστημα όσον αφορά το αργό πετρέλαιο. Η διεθνής τιμή του ήταν στα 82 δολάρια το βαρέλι και έχει φτάσει στα 91 σήμερα. Αυτές οι αυξήσεις όμως δεν είναι η μόνη παράμετρος, για την οποία αυξάνεται η τιμή του καυσίμου. Αυτό το καύσιμο επηρεάζεται από τις όποιες αναταραχές υπάρχουν διεθνώς (σ.σ. πόλεμος στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή). Αυτό επιδεινώνεται όταν υπάρξει αύξηση της ζήτησης από την Ευρώπη και περισσότερο από την Κίνα», είπε.

Και πρόσθεσε: «Όλα αυτά επιδεινώνουν την κατάσταση και την αύξηση των διυλισμένων προϊόντων. Οι τιμές στα διυλισμένα προϊόντα (σ.σ. αμόλυβδη βενζίνη και πετρέλαιο) βγαίνουν από κέντρα του εξωτερικού. Ειδικότερα για τη Νότια Ευρώπη οι τιμές βγαίνουν για τα διυλιστήρια και για τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο. Έτσι αναγνωρίζονται τα διυλιστήρια της Νοτίου Ευρώπης. Όλα αυτά τα χρόνια δεχόμαστε να διαμορφώνεται η τιμή από κέντρα του εξωτερικού».


Ασμάτογλου: «Η τιμή της βενζίνης μπορεί να ξεπεράσει τα 2 ευρώ τις επόμενες ημέρες»

Οι εκτιμήσεις για τις τιμές της βενζίνης είναι δυσοίωνες για το επόμενο διάστημα λόγω της ζήτησης που αναμένεται να αυξηθεί.


«Πλέον έχουμε αυξήσεις, οι οποίες στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι στα 2 ευρώ. Η βενζίνη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ακουμπά τα 2 ευρώ. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στα μεγάλα αστικά κέντρα η τιμή θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ. Στη νησιωτική και Ηπειρωτική Ελλάδα η τιμή έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ. Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου η τιμή είναι συγκρατημένη εξαιτίας του μειωμένου ΦΠΑ», ανέφερε ο Γιώργος Ασματόγλου.

«Όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση υπάρχουν και αυξημένες τιμές. Για παράδειγμα εν μέσω Ρωσοουκρανικής κρίσης είχαμε χαμηλά κρατημένες τις τιμές του διυλισμένου προϊόντος. Δηλαδή είχαμε βενζίνη στην Ελλάδα με τον ίδιο φόρο κατανάλωσης», εξήγησε.


«Στην περίοδο που έχουμε συγκρατημένα αυξημένη ζήτηση θεωρώ ότι θα έχουμε συνεχόμενες αυξήσεις. Αυτές οι μικρές αυξήσεις σε βάθος δεκαημέρου μπορούμε να τις αναλύσουμε έως και 10 λεπτά ανά λίτρο. Αν αυτή τη στιγμή οι επίσημες τιμές που βγάζει το υπουργείο ανάπτυξης βρίσκονται στο 1,97 ευρώ μπορούμε να βρούμε αυτές τις τιμές πανελλαδικά πάνω από 2 ευρώ. Το 1,97 ευρώ που βγάζει το υπουργείο ανάπτυξης είναι διότι βρίσκεται σε τιμοληψίες της περασμένης εβδομάδας. Αυτή τη βδομάδα θα είναι πολύ υψηλότερες οι τιμές. Όταν αναλυθούν αυτές οι τιμές μπορεί να έχουν ξεπεράσει τα 2 ευρώ», τόνισε.

Η Ελλάδα στη 2η θέση με την υψηλότερη τιμή στα καύσιμα στην Ευρωζώνη

Την ώρα που η ακρίβεια «σαρώνει» τα ελληνικά νοικοκυριά, οι αυξήσεις στα καύσιμα δεν έχουν τέλος,


«Οι φόροι είναι αυτοί που επιβαρύνουν την τιμή και βλέπουμε την τελική τιμή στα πρατήρια της Ελλάδας να είναι υψηλότεροι από ότι είναι στον μέσο όρο της Ευρώπης», ανέφερε στην τηλεόραση του Mega σχετικά με το ακανθώδες αυτό ζήτημα, ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων Αττικής, εκτιμώντας πως όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα, η τιμή της βενζίνης στα περισσότερα ταμπλό των πρατηρίων θα είναι στα 2 ευρώ.

«Οι τιμές στην Αυστρία είναι στο 1,54 το πετρέλαιο, η Βουλγαρία είναι στο 1,37 και η Τσεχία στο 1,55 ευρώ», επεσήμανε ο κ. Παπαγεωργίου, συγκρίνοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, με άλλες χώρες της Ευρώπης. Από στοιχεία προκύπτει ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης, την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν 1,934, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ήταν στα 1,759. Μάλιστα, προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει την 2η θέση υψηλότερη τιμή στην Ευρωζώνη.

Πηγή:Libre.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τραγωδία στη Κασσάνδρα: Νεκρός άνδρας που καταπλακώθηκε από τρακτέρ

  Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ένας άνδρας ο οποίος καταπλακώθηκε από τρακτέρ στην περιοχή Μόλα Καλύβα της Χαλκιδικής.  Το συμβάν έγινε σήμερα το μεσημέρι, ενώ στο σημείο επιχείρησαν 5 πυροσβέστες με 2 οχήματα. 

Λουκέτο 48 ωρών σε beach bar στη Χαλκιδική - Έφυγε ο κόσμος, μαζεύουν τις ξαπλώστρες

  Σφραγίστηκε beach bar στη Χαλκιδική λόγω καταπάτησης αιγιαλού, με τους ελέγχους να εντατικοποιούνται. Ειδικότερα, στελέχη της κτηματικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών κατά τον έλεγχο, που διενήργησαν σε κατάστημα στην  Άφυτο  εντόπισαν παραβάσεις καθώς η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν διέθετε άδεια για τη χρήση του αιγιαλού και σύμφωνα με τις μετρήσεις της υπηρεσίας είχε καταλάβει 2,5 στρέμματα. Το beach bar σφραγίστηκε για 48 ώρες, έχουν τοποθετηθεί απαγορευτικές κορδέλες, οι λουόμενοι αποχώρησαν από το σημείο και πλέον θα πρέπει να απομακρυνθούν οι ξαπλώστρες εντός πέντε ημερών. Το τελευταίο δίμηνο υπάρχουν 3.000 καταγγελίες στην πλατφόρμα MyCoast και ακόμα δεν βρισκόμαστε ούτε στα μέσα του καλοκαιριού. «Πρωταθλήτρια» στις καταγγελίες είναι η ανατολική Αττική και δεύτερη έρχεται η Χαλκιδική. Πέρσι, καταγράφηκαν 55 σφραγίσεις παραλιακών μπαρ σε 26.000 ελέγχους σε όλη την Ελλάδα, με το ύψος των προστίμων να ανέρχεται στα 9 εκατομμύρια ευρώ. ...

Χαλκιδική: Μετωπική σύγκρουση βαν με λεωφορείο που μετέφερε μαθητές στο σχολείο

  Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί σε περιοχή της Χαλκιδικής, όπου βαν συγκρούστηκε μετωπικά με λεωφορείο που μετέφερε μαθητές στο σχολείο. Τρεις επιβάτες του βαν τραυματίστηκαν ενώ ο οδηγός του λεωφορείου αλλά και οι 35 μαθητές που επέβαιναν σε αυτό είναι καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τροχαίο σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον επαρχιακό δρόμο Παλαιοχωρίου – Αγίου Νικολάου. Ήταν γύρω στις 08:10 όταν το βαν στο οποίο επέβαιναν έξι άτομα συγκρούστηκε μετωπικά με το λεωφορείο που μετέφερε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στις σχολικές τους μονάδες. Συνέπεια της σύγκρουσης ήταν να τραυματιστεί ο 44χρονος οδηγός του βαν καθώς και δύο επιβάτες αυτού, μια 28χρονη και μια 63χρονη. Στο βαν επέβαιναν άλλα τρία άτομα που δεν τραυματίστηκαν. Επιπλέον δεν αναφέρθηκε τραυματισμός του 65χρονου οδηγού του λεωφορείου αλλά και των μαθητών. Προανάκριση για το συμβάν ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας. Πηγή:thestival.gr