Προς Ιούλιο το ετήσιο ραντεβού των φοιτητών στο Ποσείδι
Η Πανεπιστημιακή Κατασκήνωση Καλάνδρας βρίσκεται σε μια από τις ομορφότερες ακτές της Χαλκιδικής, στο Ποσείδι της Κασσάνδρας, σε απόσταση 120 χλμ από την Θεσσαλονίκη. Απλώνεται σε 135 στρέμματα πευκόφυτου δάσους. Δικαίωμα διαμονής σε αυτήν έχουν όλοι οι φοιτητές, το προσωπικό, καθώς και οι συνταξιούχοι του ΑΠΘ.
Οι υποδομές της κατασκήνωσης δύνανται, με βάση την αδειοδότησή της, να εξυπηρετήσουν έως 3.000 κατασκηνωτές και υπάρχουν μέρες το καλοκαίρι που η πληρότητα αγγίζει το όριο αυτό. Πέρυσι, στη διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου, που διήρκεσε από τις 7 Ιουλίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των μοναδικών επισκεπτών, με βάση τις ατομικές κάρτες εισόδου που εκδόθηκαν, προσέγγισε τους 7.000, ενώ καταγράφηκαν συνολικά περισσότερες από 35.000 διανυκτερεύσεις.
Στις εγκαταστάσεις υπάρχουν και 16 οικίσκοι, που διατίθενται, μετά από κλήρωση που γίνεται κάθε χρόνο, σε οικογένειες μελών του προσωπικού του ΑΠΘ. Δύο σπιτάκια, πλήρως διαμορφωμένα για να φιλοξενήσουν ΑμεΑ, διατίθενται χωρίς κλήρωση, κατόπιν συνεννόησης, σε μέλη του ΑΠΘ, που έχουν τα ίδια ή κάποιο άτομο στην οικογένειά τους αναπηρία.
Οι εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης διαθέτουν εστιατόριο, που παρέχει τρία γεύματα ημερησίως, αναψυκτήριο, μίνι μάρκετ, εξοπλισμένες αίθουσες διδασκαλίας που φιλοξενούν τα μαθήματα των θερινών σχολείων, ανοιχτό θέατρο, γήπεδα.
Εκτός από τα θερινά σχολεία, που διοργανώνουν διάφορα τμήματα του ΑΠΘ, πολλές φορές σε συνεργασία και με πανεπιστήμια του εξωτερικού, η καθημερινότητα της κατασκήνωσης εμπλουτίζεται με πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, προβολές), ενώ ενισχύεται από ένα πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων (βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο και κωπηλασία, μαθήματα κολύμβησης) υπό την εποπτεία και καθοδήγηση εξειδικευμένων γυμναστών των ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ. Η συμμετοχή των κατασκηνωτών σε όλα τα παραπάνω, γίνεται με δήλωσή τους και είναι δωρεάν.
Ο χώρος είναι περιφραγμένος και φυλάσσεται σε 24ωρη βάση, ενώ διαθέτει υποδομές και προσωπικό παροχής πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας, προσωπικό καθαριότητας και ναυαγοσώστης στην παραλία για την επιτήρηση των λουομένων.
Κατά τη λειτουργία της κατασκήνωσης λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την εξοικονόμηση ενέργειας, την αποφυγή κάθε είδους ρύπανσης και την προστασία και διατήρηση των φυσικών πόρων. Παράλληλα, αναπτύσσονται δράσεις με στόχο την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθησίας.
Πρύτανης ΑΠΘ: Στόχος είναι να λειτουργήσει η κατασκήνωση στις αρχές Ιουλίου
«Η πανεπιστημιακή κατασκήνωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία λειτουργεί στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής από το 1960, επιτελεί έναν κοινωνικό αλλά και εκπαιδευτικό ρόλο. Η κατασκήνωση αποτελεί ένα δημόσιο χώρο αναψυχής, εκπαίδευσης και πολιτισμού για την φοιτητική και την πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, προσθέτοντας ότι για τη φετινή περίοδο «στόχος είναι να λειτουργήσει η κατασκήνωση στις αρχές Ιουλίου διασφαλίζοντας ότι θα πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις και θα παρέχονται όλες οι απαιτούμενες υπηρεσίες» και «για τον λόγο αυτό έχουν ήδη δρομολογηθεί οι απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστεί η άρτια λειτουργία της κατασκήνωσης και τη φετινή περίοδο».
Η κατασκήνωση λειτουργεί υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου και της Επιτροπής Κατασκήνωσης Καλάνδρας, ενώ η διαχείρισή της έχει ανατεθεί στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ.
Εδώ και κάποιες εβδομάδες έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες και οι απαιτούμενες ενέργειες για το άνοιγμα της κατασκήνωσης. «Το Δασαρχείο έχει κάνει αυτοψία στον χώρο, γίνεται καθαρισμός του χώρου, απομάκρυνση κλαδιών, η αναγκαία συντήρηση των υποδομών. Ο σχεδιασμός είναι η κατασκήνωση να ανοίξει το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, αφότου θα έχει ολοκληρωθεί η εξεταστική περίοδος των φοιτητών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της κατασκήνωσης, καθηγητής Νίκος Καντηράνης.
«Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε όσο καλύτερα γίνεται τους φοιτητές μας», σημείωσε, προσθέτοντας πως εκτός του μοναδικού περιβάλλοντος και των δραστηριοτήτων που προσφέρει, η κατασκήνωση αποτελεί και μία οικονομική επιλογή διακοπών, καθώς η οικονομική επιβάρυνση για την έκδοση της κάρτας εισόδου είναι της τάξης των 20 ευρώ, ανεξάρτητα από το διάστημα που θα διαμείνει κάποιος. «Είναι οικονομική λύση διακοπών σε ένα πολύ ευχάριστο περιβάλλον», σημείωσε.
Στα εστιατόρια η τιμή για ένα πλήρες γεύμα κυμαίνεται από 4,5 έως 6 ευρώ. Η τιμολογιακή πολιτική ανακοινώνεται κάθε χρόνο και φέτος δεν αναμένεται να έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι. «Αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση , οι όποιες προσαρμογές που είναι πιθανόν να γίνουν αφορούν κυρίως σε ενοποιήσεις κατηγοριών κατασκηνωτών, ώστε μην υπάρχουν πολλές», διευκρίνισε ο κ. Καντηράνης.
Εξάλλου, κατόπιν σχετικών αιτημάτων φορέων, προβλέπεται δωρεάν φιλοξενία στην κατασκήνωση νέων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Πέρυσι φιλοξενήθηκαν δωρεάν Ουκρανοί φοιτητές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου