Στις πολλές διαμαρτυρίες των ξενοδόχων και λοιπών μικροεπαγγελματιών ενοικιαζόμενων δωματίων, για το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να "απαντήσει" θέτοντας κάποιες προϋποθέσεις, όρους και περιορισμούς.
Στο εξής, όποιος ιδιώτης εκμισθώνει μέχρι δύο ακίνητα στις ψηφιακές πλατφόρμες του διαδικτύου θα πρέπει να πληρώνει και τον φόρο διαμονής, που από φέτος μετονομάζεται σε τέλος ανθεκτικότητας στη κλιματική κρίση.
Όμως, το σπουδαίο του πράγματος είναι ότι όποιος ιδιώτης εκμεταλλεύεται για τον ίδιο σκοπό πάνω από δύο ακίνητα στις ψηφιακές πλατφόρμες, από φέτος θα πρέπει, πλέον του τέλους ανθεκτικότητας, να τηρεί τα φορολογικά βιβλία του επαγγελματία του χώρου, να πληρώνει ΦΠΑ κλπ.
Δηλαδή, με λίγα λόγια, θα θεωρείται κανονικός....επαγγελματίας κι ας μη διαθέτει το ειδικό σήμα Λειτουργίας του ΕΟΤ για τα καταλύματά του !!!
Εδώ ερχόμαστε, και πάλι, αντιμέτωποι με τη προχειρότητα του κράτους και την κατά περίπτωση εισπρακτική του διαστροφή. Ουσιαστικά, στο βωμό της με κάθε τρόπο είσπραξης φόρου, καταργείται ο ΕΟΤ και οι πολύτιμες προϋποθέσεις που θέτει ο οργανισμός αυτός στους επαγγελματίες του χώρου, ώστε να προστατεύεται το τουριστικό προϊόν στην όμορφη αυτή χώρα από προχειρότητες και ανεπαρκείς παροχές άσχετων με το αντικείμενο ιδιοκτητών ακινήτων.
Γιατί εντελώς ξαφνικά και κυριολεκτικά, εν μια νυκτί, βαφτίζεται "επαγγελματίας" και κατατάσσεται στους λοιπούς κανονικούς επαγγελματίες του χώρου, ο κάθε ιδιοκτήτης καλύβας, αποθήκης, τροχόσπιτου, μεμονωμένου δωματίου κατοικίας και λοιπών κατασκευών που κατά χιλιάδες έχουν καταχωρηθεί, ως καταλύματα, στις ψηφιακές πλατφόρμες του διαδικτύου, με σκοπό να προσελκύσουν επισκέπτες.
Και όσο πιο δημοφιλής επισκεψιματικά είναι μια περιοχή τόσο πιο πολύ εμφανίζεται το φαινόμενο της παράγκας που μετατράπηκε σε τουριστικό δωμάτιο, το οποίο συνήθως προτιμούν και οι μέσου βαλαντίου επισκέπτες, αφού αδυνατούν να ανταποκριθούν στις μέσες τιμές των κανονικών καταλυμάτων της κάθε ακριβής περιοχής. Αν πας στη Μύκονο π.χ. θα πληρώσεις κοντέινερ - δωμάτιο όσο ένα τετράστερο ξενοδοχείο στη Θάσο.
Με λίγα λόγια το κράτος έχει οσφρησθεί φρέσκο, προς είσπραξη, χρήμα από τη βραχυχρόνια μίσθωση, η οποία, ως φαινόμενο, απλώθηκε παγκόσμια και χαίρει ήδη μεγάλης αποδοχής από τους διεθνείς ταξιδιώτες, και προκειμένου να αρπάξει άμεσα προσδοκώμενα έσοδα, προέβη σε εσπευσμένη εξισορρόπηση - ταύτιση - ευθυγράμμιση του ιδιοκτήτη ενός κανονικού καταλύματος, που φέρει τις αυστηρές προδιαγραφές του ΕΟΤ, με τον εκμεταλλευτή ενός λαμαρινόσπιτου, τροχοβίλας, διαμερίσματος με προδιαγραφές Ουγκάντας (αν και ίσως εδώ αδικούμε κάπως την Ουγκάντα) καλύβας, αποθήκης, ενός μεμονωμένου δωματίου κατοικίας κλπ κλπ...
Φυσικό είναι να έχει ήδη γεμίσει ο χώρος με καταλύματα αμφιβόλου ποιότητας και άνευ των αναγκαίων για τη περίσταση προδιαγραφών, που δε θα έπαιρναν ΠΟΤΕ άδεια - ειδικό σήμα του ΕΟΤ, και που με βεβαιότητα θα δυσφημίσουν τουριστικα τη χώρα.
Αποδέκτες αυτής της υποβάθμισης ποιοί θα είναι; Μα φυσικά, οι κανονικοί επαγγελματίες των καταλυμάτων, που δεν προσθέτουν στο εισόδημά τους από τον τουρισμό αλλά ΖΟΥΝ από αυτόν.
Δε μας κάνει καμία εντύπωση. Αυτό ήταν και είναι το Ελληνικό δημόσιο. Πάντα πρόχειρο, ανοργάνωτο και τυφλά εισπρακτικό, χωρίς κανέναν σοβαρό προγραμματισμό.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου