Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΦΥΓΕ ΤΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ

 




γράφει ο δικηγόρος Πολυδεύκης Παπαμιχαήλ 


Την αρχή έκανε την εποχή των μνημονίων η μεταφορά της Δ.Ο.Υ. Κασσάνδρας στα Νέα Μουδανιά, με αποτέλεσμα να μας πάρει κάποια χρόνια μέχρι να συνηθίσουμε ότι ο ΑΦΜ μας υπάγεται, πλέον, στη Δ.Ο.Υ. Μουδανιών. Την ίδια πορεία ακολούθησε και το ΙΚΑ Κασσάνδρας. Όλοι οι κατασκευαστές εργολάβοι, και άπαντες οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα έμαθαν για τα καλά το δρομολόγιο ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΜΟΥΔΑΝΙΑ. Σχεδόν, ταυτόχρονα, εγκατέλειψε τα Κασσανδρινά εδάφη και ο ΟΤΕ. Μας έμεινε ένα ωραίο κεντρικό κτίριο τεχνοτροπίας τηλεπικοινωνιών, που σήμερα ετοιμάζει ωραίους καφέδες εκεί όπου υπογράφαμε τα συμβόλαια για τα κινητά μας.


Οι φήμες, όμως, τα τελευταία χρόνια ήθελαν περαιτέρω διοικητική αφαίμαξη της νήσου Κασσάνδρας. Και όπου υπάρχει καπνός, αργά ή γρήγορα, βλέπεις και τη φωτιά. Πριν από λίγο καιρό αναχώρησε και το υποθηκοφυλακείο Κασσάνδρας, όχι για τα Μουδανιά αλλά για τον Πολύγυρο. Σε λίγους μήνες και το Ειρηνοδικείο Κασσάνδρας θα αποτελέσει παρελθόν. Μία Κασσανδρινή ιστορία σχεδόν ενός αιώνα θα λήξει και απροσδόκητα και άδοξα.


Η Ελληνική Πολιτεία δεν είχε ποτέ ένα σταθερό διοικητικό σχέδιο. Πριν πολλές δεκαετίες επιχειρήθηκε η απόλυτη συγκέντρωση στα αστικά κέντρα. Μετά μας κήρυξαν την "αποκέντρωση" ως όχημα ανάπτυξης της επαρχίας. Αποκέντρωση που συνοδεύτηκε από διαμοιρασμό της διοικητικής μέριμνας σε κάθε περιοχή, ώστε να προκύπτει η πρακτική μιάς ανεξάρτητης διοικητικά υπαίθρου. Τώρα επιχειρείται εκ νέου η απόλυτη διοικητική συγκέντρωση στις πρωτεύουσες των νομών. Γιατί; Γιατί έτσι!


Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω για την Κασσάνδρα? Στην εποχή του διαδικτύου και της γενικότερης μαχανογράφησης ίσως όχι και πολλά πράγματα. Θα σου πει ο υπέρμαχος των αλλαγών ότι πλέον τα πάντα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και λαμβάνονται, επίσης, ηλεκτρονικά. Τι τις χρειαζόμαστε τόσες υπηρεσίες;


Η απάντηση σε αυτόν τον ισχυρισμό μπορεί να δοθεί μόνο με εικόνες. Αν εξαιρεθεί το πρωινό της Τρίτης μέχρι το μεσημέρι, ας κοιτάξει κάθε ενδιαφερόμενος την εικόνα της Κασσάνδρειας όλες τις υπόλοιπες μέρες. Κυριολεκτικά απελπισία. Κατάφεραν και μετέτρεψαν την άλλοτε ισχυρή και αυτάρκη διοικητική πρωτεύουσα της νήσου μας σε τοπιο άγονης γραμμής. Κατάφεραν και ισοπέδωσαν την έννοια της τοπικής εμπορικής αγοράς. Κανείς δεν έχει σχεδόν κανένα κίνητρο να επισκεφθεί την ιστορική Βάλτα. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν πλέον αλλού. 


Να, λοιπόν, ποιά ήταν τα αποτελέσματα του διοικητικού αφανισμού της περιοχής μας. Το ένα κακό έφερε και το άλλο και μία μετά την άλλη κλείσανε επιχειρήσεις και μαράζωσε η τοπική αγορά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τραγωδία στη Κασσάνδρα: Νεκρός άνδρας που καταπλακώθηκε από τρακτέρ

  Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ένας άνδρας ο οποίος καταπλακώθηκε από τρακτέρ στην περιοχή Μόλα Καλύβα της Χαλκιδικής.  Το συμβάν έγινε σήμερα το μεσημέρι, ενώ στο σημείο επιχείρησαν 5 πυροσβέστες με 2 οχήματα. 

Λουκέτο 48 ωρών σε beach bar στη Χαλκιδική - Έφυγε ο κόσμος, μαζεύουν τις ξαπλώστρες

  Σφραγίστηκε beach bar στη Χαλκιδική λόγω καταπάτησης αιγιαλού, με τους ελέγχους να εντατικοποιούνται. Ειδικότερα, στελέχη της κτηματικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών κατά τον έλεγχο, που διενήργησαν σε κατάστημα στην  Άφυτο  εντόπισαν παραβάσεις καθώς η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν διέθετε άδεια για τη χρήση του αιγιαλού και σύμφωνα με τις μετρήσεις της υπηρεσίας είχε καταλάβει 2,5 στρέμματα. Το beach bar σφραγίστηκε για 48 ώρες, έχουν τοποθετηθεί απαγορευτικές κορδέλες, οι λουόμενοι αποχώρησαν από το σημείο και πλέον θα πρέπει να απομακρυνθούν οι ξαπλώστρες εντός πέντε ημερών. Το τελευταίο δίμηνο υπάρχουν 3.000 καταγγελίες στην πλατφόρμα MyCoast και ακόμα δεν βρισκόμαστε ούτε στα μέσα του καλοκαιριού. «Πρωταθλήτρια» στις καταγγελίες είναι η ανατολική Αττική και δεύτερη έρχεται η Χαλκιδική. Πέρσι, καταγράφηκαν 55 σφραγίσεις παραλιακών μπαρ σε 26.000 ελέγχους σε όλη την Ελλάδα, με το ύψος των προστίμων να ανέρχεται στα 9 εκατομμύρια ευρώ. ...

Χαλκιδική: Μετωπική σύγκρουση βαν με λεωφορείο που μετέφερε μαθητές στο σχολείο

  Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί σε περιοχή της Χαλκιδικής, όπου βαν συγκρούστηκε μετωπικά με λεωφορείο που μετέφερε μαθητές στο σχολείο. Τρεις επιβάτες του βαν τραυματίστηκαν ενώ ο οδηγός του λεωφορείου αλλά και οι 35 μαθητές που επέβαιναν σε αυτό είναι καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τροχαίο σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον επαρχιακό δρόμο Παλαιοχωρίου – Αγίου Νικολάου. Ήταν γύρω στις 08:10 όταν το βαν στο οποίο επέβαιναν έξι άτομα συγκρούστηκε μετωπικά με το λεωφορείο που μετέφερε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στις σχολικές τους μονάδες. Συνέπεια της σύγκρουσης ήταν να τραυματιστεί ο 44χρονος οδηγός του βαν καθώς και δύο επιβάτες αυτού, μια 28χρονη και μια 63χρονη. Στο βαν επέβαιναν άλλα τρία άτομα που δεν τραυματίστηκαν. Επιπλέον δεν αναφέρθηκε τραυματισμός του 65χρονου οδηγού του λεωφορείου αλλά και των μαθητών. Προανάκριση για το συμβάν ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας. Πηγή:thestival.gr