Η συνέντευξη στην Εφημερίδα Κασσάνδρα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ και σκηνοθέτη της παράστασης "Μαρίκα με είπανε, Μαρίκα με βγάλανε"
Αστέρης Πελτέκης: «Η παράσταση «Μαρίκα με είπανε- Μαρίκα με βγάλανε» αποτελεί ύμνο στις γυναίκες και το ελληνικό λαϊκό τραγούδι»
Η παράσταση «Μαρίκα με είπανε - Μαρίκα με βγάλανε, Ιστορίες γυναικών του Λαϊκού Τραγουδιού» που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού τη χειμερινή σεζόν στη Μονή Λαζαριστών κάνει καλοκαιρινή περιοδεία. Μετά τις Σέρρες και την Καβάλα το κοινό έχει την ευκαιρία να την παρακολουθήσει το Σάββατο 27 Ιουλίου στο Ανοιχτό Αμφιθέατρο της Σίβηρης στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέρης Πελτέκης, τη Μουσική Σύνθεση- Ενορχήστρωση ο Γιώργος Ανδρέου ενώ ερμηνεύουν η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Κορίνα Λεγάκη. Στο ρόλο της αφηγήτριας η Παναγιώτα Βιτετζάκη.
Κ. Πελτέκη σας συναντούμε κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιοδείας της παράστασης «Μαρίκα με είπανε, Μαρίκα με βγάλανε», όπου υπογράφετε τη σκηνοθεσία και παρουσιάζεται στις 27 Ιουλίου στο Ανοιχτό Αμφιθέατρο της Σίβηρης στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής.
Η περιοδεία ξεκίνησε με πολύ συγκίνηση και ένα δυνατό χειροκρότημα από τις Σέρρες, στη συνέχεια ακολούθησε το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων και σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 27 Ιουλίου στη Σίβηρη Χαλκιδικής. Πρόκειται για έναν ύμνο σε αυτές τις γυναίκες και το ελληνικό τραγούδι. Ήταν μια ωραία πρόταση από τον Γιώργο Ανδρέου και τον Οδυσσέα Ιωάννου, οι οποίοι συνέγραψαν στίχους και κείμενο. Η παράστασή μας αναφέρεται στις Μαρίκες, με γεγονότα και μυθοπλαστικά στοιχεία για τη Νίνου, την Παπαγκίκα και όλες τις «Μαρίκες» του ελληνικού τραγουδιού. Πρόκειται λοιπόν για μια μυθοπλαστική προσέγγιση με ντοκουμέντα και στοιχεία από την πραγματική ζωή. Η παράσταση αφηγείται την ιστορία αυτών των γυναικών – ερμηνευτριών που μετά τη μικρασιατική καταστροφή έφεραν μαζί τους και συνέχισαν την παράδοση ενός είδους με προσμίξεις στα ηχοχρώματά του που σήμερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι «είναι» το ελληνικό τραγούδι. Επιπλέον υπάρχουν 10-12 πρωτότυπα τραγούδια, αποκλειστικό γέννημα του κειμένου της παράστασης.
Τι είναι αυτό που σηματοδοτεί η συγκεκριμένη παράσταση;
Εκτός των άλλων, την ισότητα και την ευκαιρία της τέχνης του θεάτρου να εγκιβωτίζει όλες τις υπόλοιπες τέχνες.
Τι ήταν αυτό που σας γοήτευσε στο κείμενο;
Καταρχάς η θεματική του ίδιου το κειμένου αλλά και οι δημιουργοί, τους οποίους εκτιμώ ιδιαιτέρως. Με τον Γιώργο (Ανδρέου) μας συνδέει μια μακροχρόνια σχέση η οποία στηρίζεται στον θαυμασμό τόσο σε επίπεδο καλλιτεχνικής συνεργασίας , όσο και σε επίπεδο ανθρώπινης επαφής. Με γοήτευσε επίσης η διερεύνηση ενός αμιγώς «γυναικείου κόσμου» με τις αρχετυπικές αυτές σπουδαίες μορφές καθολικής σημασίας, με τις «αιώνιες» τραγουδίστριες-ερμηνεύτριες που πότισαν με το καλλιτεχνικό τους DNA όλες τις επόμενες γενιές. Η γοητεία που μου άσκησε το κείμενο και η θεματική άπτεται στην υπέροχη διαδρομή του σπουδαίου κομματιού του καλλιτεχνικού κόσμου, μέσα από το πολύ δυνατό και καλό λαϊκό τραγούδι.
Διαπιστώνουμε ότι ένας από τους στόχους που έχετε θέσει ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ είναι οι συνέργειες.
Ακριβώς, Ήδη έχει λειτουργήσει σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό το κομμάτι των συνεργασιών και των συμπαραγωγών τόσο με κρατικούς φορείς όπως τα ΔΗΠΕΘΕ, όσο και με τον ιδιωτικό τομέα όπως με την «ΛΥΚΟΦΩΣ» για την παράσταση «Η αγαπημένη του κυρίου Λιν» με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη να πρωταγωνιστεί και τον Γκι Κασίερς να σκηνοθετεί. Βασικός μου στόχος είναι να γίνεται πράξη το όραμα για ένα εξωστρεφές, υγιές υλικοτεχνικά και οικονομικά θέατρο, που θα αφήσει το στίγμα του στον πολιτισμό της πόλης και όχι μόνο, με ένα κοινό που να το αγκαλιάζει, να το αγαπά, να προσδιορίζεται και να προσδοκά. Μέχρι τώρα η ανταπόκριση των θεατών και όχι μόνο της Βόρειας Ελλάδας είναι παραπάνω από συγκινητική και τους ευχαριστούμε πολύ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου