Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κασσάνδρα: Λειτουργούσε χωρίς άδεια από 15 Μαΐου το μοιραίο λούνα παρκ

 



Νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το λούνα παρκ στη Χαλκιδική, που βρήκε τραγικό θάνατο ένας 19χρονος. Οι παραλείψεις και οι παρατυπίες, φαίνεται να έχουν ως αφετηρία τους την 15η Μαΐου, όταν ξεκίνησε η χωρίς άδεια λειτουργία της μοιραίας επιχείρησης.

Αν και το λούνα παρκ ήταν ανοιχτό για τρεις ολόκληρους μήνες χωρίς γνωστοποίηση, δηλαδή από τις 15 Μαΐου μέχρι τις 19 Αυγούστου, δεν είχαν κινηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Και όπως αποκαλύφθηκε, ο επιχειρηματίας διατηρούσε και δεύτερο λουνα παρκ στην περιοχή της Χαλκιδικής. Σφραγίστηκε και αυτό καθώς λειτουργούσε χωρίς άδεια. Σύμφωνα με πληροφορίες τα δυο λουνα παρκ είχαν κοινή άδεια λειτουργίας τα τελευταία 12 χρόνια.

Ο πατέρας του 19χρονου βρέθηκε για πρώτη φορά στο λούνα παρκ. Ήθελε να δει που έχασε ο γιος του τη ζωή του. “Να κρατηθούν και να απολογηθούν οι άνθρωποι οι οποίοι μου πήραν το παιδί. Είναι σάπια, αυτά δεν είναι ούτε για 50 κιλά βάρος. Διαπιστώνω ότι ο άνθρωπος που ήρθε για να κάνει την εμπειρογνωμοσύνη έχει πάνω από τρία σακιά με 20 κιλά άμμο, δηλαδή 60 κιλά. Τα παιδιά που βάλανε μέσα ήταν 185 κιλά. Ήταν 2 μετρα παλικάρια πώς θα τα αντέξει; Από ατσάλι αν ήταν θα λύγιζε από την ταχύτητα. Πώς ηλεκτροδοτήθηκε ο χώρος; Εν γνώσει σίγουρα του Δήμου γιατί δεν περνάει καμία ηλεκτροδότηση στην ελληνική επικράτεια χωρίς την υπογραφή πρώτα του Δήμου” τόνισε ο πατέρας.

“Οι παραλήψεις και παρατυπίες δεν έχουν να κάνουν μόνο προς το σκέλος της αδειοδότησης… Και με τις προθεσμίες έχουν να κάνουν και με τα πραγματικά ελαττώματα του χώρου και των μηχανημάτων” δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιάννης Μανδράου.


«Θέλω να σας πω ξεκάθαρα, για άλλη μία φορά, ως γονέας, ως πολίτης και ως πολιτικός, ο μόνος αρμόδιος να δίνει άδειες στα λούνα παρκ είναι οι Δήμοι και είναι οι μόνοι αρμόδιοι για να κάνουν τους σχετικούς ελέγχους, συνεπώς θα πρέπει να απευθυνθείτε εκεί» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.


Ο θάνατος του 19χρονου στο λούνα παρκ, που λειτουργούσε χωρίς άδεια, ήταν το αρχικό θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κασσάνδρας. “Θα είμαστε αρωγοί για να αποδειχθεί αλήθεια το τι συνέβη” δήλωσε η Δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.

Μετά την αποκάλυψη του ΕΡΤNews ότι η επιχείρηση είχε στήσει τα παιχνίδια και ήταν έτοιμα προς χρήση από τις 15 Μαΐου εύλογα ανακύπτει ένα νέο ερώτημα. Πώς δεν αντιλήφθηκαν οι υπηρεσίες τη λειτουργία του λούνα παρκ και ο πρώτος έλεγχος έγινε στις 9 Ιουλίου από την αστυνομία; Μάλιστα η επιχείρηση δραστηριοποιείται στο ίδιο σημείο και αδειοδοτούταν τα τελευταία 12 χρόνια.


Ο χειριστής όταν είδε τον 19χρονο να εκσφενδονίζεται από το κάθισμα εξαφανίστηκε χωρίς να σταματήσει το παιχνίδι. Αίσθηση προκαλεί η μαρτυρία εργαζόμενου ότι οι χειριστές δεν είχαν εκπαιδευτεί.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται το βιβλίο λειτουργίας όπου καταχωρούνται τα πρωτόκολλα εκπαίδευσης των χειριστών.


Πώς εκπαιδεύονται οι χειριστές των μηχανημάτων εξηγεί στο ΕΡΤNews o Παναγιώτης Σοφουλάκης ο οποίος ήταν ένας από τους πραγματογνώμονες στο δυστύχημα στο λούνα παρκ του Αλμυρού στο Βόλο το 2019 όπου έχασε τη ζωή του ενα 14χρονο κορίτσι: «Ο χειριστής του μηχανήματος δεν διαφέρει από το χειριστή ενός μηχανήματος σε εργοστάσιο, πρέπει να είναι εκπαιδευμένος από τον ιδιοκτήτη, έχει την ευθύνη ο ιδιοκτήτης να τον εκπαιδεύσει συγκεκριμένα για το μηχάνημα, να του δώσει ένα σωστό μηχάνημα το οποίο να μην μπορεί ούτε τον ίδιο να βλάψει, αλλά ούτε και να κάνει κάποια παρατυπία το μηχάνημα».


Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τις αυτοψίες που έκαναν οι πραγματογνώμονες έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία και το πόρισμά τους θα είναι έτοιμο άμεσα

.


Πηγή: ertnews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τραγωδία στη Χαλκιδική: Νεκρός 19χρονος που τραυματίστηκε σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι

  Ένας 19χρονος τραυματίστηκε σοβαρά σε λούνα πάρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής το βράδυ της Δευτέρας. Ο άτυχος νέος υπέκυψε στα τραύματά του και κατέληξε. Το παιχνίδι στο οποίο ήταν ο 19χρονος έσπασε, με αποτέλεσμα ο νεαρός να τραυματιστεί πολύ σοβαρά. Στο λούνα παρκ έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο παρέλαβε τον 19χρονο και τον μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας, ωστόσο ήταν ήδη αργά. Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του 58χρονου ιδιοκτήτη του λούνα παρκ. Ο 19χρονος είχε πάει στο λούνα παρκ με την οικογένεια του. Πηγή :Thestival.gr 

Τραγωδία στη Κασσάνδρα: Νεκρός υπάλληλος απορριμματοφόρου – Τον παρέσυρε αυτοκίνητο που οδηγούσε 26χρονος

  Την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο άφησε το πρωί της Παρασκευής ένας 48χρονος υπάλληλος απορριμματοφόρου στον δρόμο από Χανιώτη προς Πευκοχώρι στη Χαλκιδική. Συγκεκριμένα περίπου στις 05:00 τα ξημερώματα, στο 42,5ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Μουδανιών-Παλιουρίου, ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε 26χρονος, παρέσυρε 48χρονο υπάλληλο απορριμματοφόρου και στη συνέχεια προσέκρουσε στο απορριμματοφόρο, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 48χρονου. Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Μουδανιών. Πηγή:thestival.gr

Ξέσπασε φωτιά στη Χαλκιδική-Σηκώθηκε ελικόπτερο

  Φωτιά  στη Χαλκιδική ξέσπασε λίγο μετά τις 12.15 το μεσημέρι της Παρασκευής (12/7). Επί τόπου ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και ελικόπτερο από αέρος. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η φωτιά  καίει χαμηλή βλάστηση, προς Τρυπητή, συγκεκριμένα στον δρόμο Νέων Ρόδων Τρυπητής. Στο σημείο επιχειρούν 28 πυροσβέστες, με 9 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ  από αέρος ένα ελικόπτερο. Το   έργο της κατάσβεσης είναι σε εξέλιξη. Πηγή:GRTimes.gr