Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλλάζουν όλα με το επίδομα ανεργίας - Τι αλλάζει σε ποσό, διάρκεια

 



Στην διασύνδεση του επιδόματος ανεργίας με τον εργασιακό βίο αλλά και με τις αμοιβές που ελάμβανε ο άνεργος ως εργαζόμενος προχωρεί η κυβέρνηση.

Το νέο επίδομα θα τεθεί σε εφαρμογή εντός των επόμενων εβδομάδων σε πιλοτική βάση στην Αττική και σε ορισμένες περιοχές, ώστε να αξιολογηθεί η απόδοσή του, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εξακολουθήσει η χορήγηση του υπάρχοντος επιδόματος.

Η νέα αρχιτεκτονική του επιδόματος επικεντρώνεται στην αποσύνδεσή του από τον κατώτατο μισθό, καθώς το υπάρχον σύστημα που συνδέει το επίδομα ανεργίας με τον κατώτατο μισθό, είναι σε ζωή πάνω από 50 χρόνια». Σήμερα το επίδομα ανεργίας αναλογεί στο 55% του κατώτατου μισθού (479 ευρώ) και αυξάνεται σύμφωνα με αυτόν.

Πλέον το επίδομα θα συναρτάται από τον μέσο πραγματικό μισθό των εργαζομένων πριν βρεθούν σε κατάσταση ανεργίας και θα κυμαίνεται σε ποσοστό του μισθού έως 75%, βαίνοντας με τους μήνες μειούμενο.


Οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το σχέδιο που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι, περιλαμβάνει τις παρακάτω αλλαγές:


Ένα σταθερό μέρος, το οποίο θα λαμβάνουν όλοι όσοι έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης. Το ύψος του θα εξαρτάται από τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό –σήμερα το ποσοστό του επιδόματος ανέρχεται στο 55% του κατώτατου μισθού, 509 ευρώ τον μήνα. Το επίδομα μπορεί να φτάνει και το 70% του κατώτατου μισθού το πρώτο τρίμηνο και να βαίνει μειούμενο μέχρι ο άνεργος να συμπληρώσει τους 12 μήνες

Ένα μεταβλητό μέρος, το οποίο θα λαμβάνουν για 12 μήνες κατά ανώτατο όριο μόνο όσοι έχουν περισσότερες ασφαλιστικές προϋποθέσεις και άρα θα έχουν συνεισφέρει περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστημα σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα. Ο υπολογισμός του θα συναρτάται με την ασφαλιστική ιστορία και το ύψος των προηγούμενων αποδοχών, ώστε να είναι πιο δίκαιο και ανταποδοτικό.

Η χρονική διάρκεια καταβολής του επιδόματος αναμένεται να επιμηκυνθεί και να φτάσει έως και τους 24 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης. Σήμερα, το επίδομα ανεργίας χορηγείται για πέντε έως 12 μήνες.

Η καταβολή του θα συνδυαστεί με την υποχρέωση των ανέργων να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατάρτισης, ώστε να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας. Κατά τη διάρκεια παρακολούθησης της κατάρτισης, ο δικαιούχος θα λαμβάνει το επίδομα κατάρτισης και όχι το επίδομα ανεργίας.

Επιπλέον επιπρόσθετες παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες ανέργων, όπως δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα, προσαυξήσεις ανά προστατευόμενο μέλος, προσαυξήσεις για μονογονεϊκές οικογένειες.

Τα κριτήρια των ελάχιστων ημερών απασχόλησης που απαιτούνται για την επαναλαμβανόμενη λήψη του επιδόματος ανεργίας θα αλλάξουν για τους εποχικά εργαζομένους.


Το ύψος του επιδόματος που θα λαμβάνει ο άνεργος θα εξαρτάται από δύο βασικές προϋποθέσεις: από το διάστημα που καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές ως εργαζόμενος και από το ύψος του μισθού του. Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, συνολικά έχει υπολογιστεί ότι το ύψος του ετήσιου επιδόματος δεν θα είναι χαμηλότερο από το επίδομα που χορηγείται με το ισχύον σύστημα, ωστόσο για κάποιους θα είναι υψηλότερο.


Πηγή: ot

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τραγωδία στη Κασσάνδρα: Νεκρός άνδρας που καταπλακώθηκε από τρακτέρ

  Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ένας άνδρας ο οποίος καταπλακώθηκε από τρακτέρ στην περιοχή Μόλα Καλύβα της Χαλκιδικής.  Το συμβάν έγινε σήμερα το μεσημέρι, ενώ στο σημείο επιχείρησαν 5 πυροσβέστες με 2 οχήματα. 

Λουκέτο 48 ωρών σε beach bar στη Χαλκιδική - Έφυγε ο κόσμος, μαζεύουν τις ξαπλώστρες

  Σφραγίστηκε beach bar στη Χαλκιδική λόγω καταπάτησης αιγιαλού, με τους ελέγχους να εντατικοποιούνται. Ειδικότερα, στελέχη της κτηματικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών κατά τον έλεγχο, που διενήργησαν σε κατάστημα στην  Άφυτο  εντόπισαν παραβάσεις καθώς η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν διέθετε άδεια για τη χρήση του αιγιαλού και σύμφωνα με τις μετρήσεις της υπηρεσίας είχε καταλάβει 2,5 στρέμματα. Το beach bar σφραγίστηκε για 48 ώρες, έχουν τοποθετηθεί απαγορευτικές κορδέλες, οι λουόμενοι αποχώρησαν από το σημείο και πλέον θα πρέπει να απομακρυνθούν οι ξαπλώστρες εντός πέντε ημερών. Το τελευταίο δίμηνο υπάρχουν 3.000 καταγγελίες στην πλατφόρμα MyCoast και ακόμα δεν βρισκόμαστε ούτε στα μέσα του καλοκαιριού. «Πρωταθλήτρια» στις καταγγελίες είναι η ανατολική Αττική και δεύτερη έρχεται η Χαλκιδική. Πέρσι, καταγράφηκαν 55 σφραγίσεις παραλιακών μπαρ σε 26.000 ελέγχους σε όλη την Ελλάδα, με το ύψος των προστίμων να ανέρχεται στα 9 εκατομμύρια ευρώ. ...

Άγρια ληστεία στη Κασσάνδρας 'Τους χτύπησαν με λοστούς και τους κλείδωσαν στο μπάνιο

  Άγρια επίθεση  με  λοστούς  από  ληστές   σημειώθηκε μέσα σε σπίτι στη  Νέα Σκιώνη , στη  Χαλκιδική , περίπου στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αρχικά  δύο δράστες  παραβίασαν  μπαλκονόπορτα κατοικίας , έγιναν όμως  αντιληπτοί  από τους ιδιοκτήτες. Ο άντρας άρχισε να φωνάζει και πιάστηκαν στα χέρια, τότε άλλοι δύο μπήκαν με λοστούς και τον χτύπησαν. Στη συνέχεια, οι  ληστές   έκλεισαν  το  στόμα  της συζύγου και την κλείδωσαν μαζί με τον άντρα της στο μπάνιο. Στη συνέχεια,  πήραν χρήματα  από το αυτοκίνητό τους, καθώς και από το ταμείο του σούπερ μάρκετ της οικογένειας που βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Ο  ιδιοκτήτης  μεταφέρθηκε  προληπτικά  στο  γενικό νοσοκομείο Πολυγύρου , έκανε  ράμματα  στο  κεφάλι , αλλά είναι σε καλή κατάσταση και αναμένεται να πάρει εξιτήριο μέχρι το μεσημέρι. Κάμερες στο σπίτι δεν υπήρχαν, ενώ, σύμφων...