Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φιλοδώρημα: Στο στόχαστρο της εφορίας τα πουρμπουάρ – Πώς θα φορολογούνται



Παγίδα το φιλοδώρημα για τον επιχειρηματία εάν δεν τηρηθούν συγκεκριμένοι κανόνες καθώς απόφαση του Αρείου Πάγου ορίζει ότι ακόμα και το μικρό ποσό που αφήνουν πελάτες στον εργαζόμενο, είναι μισθός.


Μιλώντας ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γ. Κουράσης, είπε ότι σύμφωνα με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου πρέπει να αποδίδεται στον εργαζόμενο ως μισθός, με κρατήσεις και ασφαλιστικές εισφορές.

Μιλώντας ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γ. Κουράσης, είπε ότι σύμφωνα με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου πρέπει να αποδίδεται στον εργαζόμενο ως μισθός, με κρατήσεις και ασφαλιστικές εισφορές.


Το ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Κουράση προέκυψε από τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές.


Το φιλοδώρημα


Ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ως παράδειγμα περίπτωση λογαριασμού 100 ευρώ που ο πελάτης πληρώνει με κάρτα. «Εάν αφήσει 10 ευρώ πουρμπουάρ -σύμφωνα με την οδηγία του κ. Πιτσιλή από το 2023- για να μην αποτελεί παράβαση για την επιχείρηση στα νέα POS υπάρχει ειδικό κουμπί για να κρατήσει το φιλοδώρημα».


Όπως είπε δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ καθώς αποτελεί εκκρεμή συναλλαγή και στο τέλος του μήνα η επιχείρηση το αποδίδει κανονικά στον εργαζόμενο το πουρμπουάρ παρακρατώντας τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ωστόσο, εάν δεν τηρηθεί η διαδικασία και χτυπηθεί στο POS 110 ευρώ και στην ταμειακή 100 ευρώ τότε θα υπάρχει πρόβλημα καθώς θα υπάρχει διαφορά τζίρου.


Στο τέλος του έτους στο εκκαθαριστικό θα πρέπει να περιλαμβάνονται και τα φιλοδωρήματα ως πρόσθετες αμοιβές.


Ο γρίφος για το φιλοδώρημα


Σε απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, (Α.1088/2023) για την εγκατάσταση και λειτουργία των POS, παρέχονται τεχνικές οδηγίες για τον χειρισμό των φιλοδωρημάτων.


Δείτε εδώ την απόφαση


Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει ότι: «Στην περίπτωση που αποδίδεται στον εργαζόμενο φιλοδώρημα μέσω κάρτας, υπάρχει η δυνατότητα συγκεκριμένης επιλογής καταχώρισης φιλοδωρήματος στο EFTPOS και αυτόνομης εκτέλεσης με την πληκτρολόγηση ποσού φιλοδωρήματος (amount tip) ενώ προβλέπεται υποχρεωτική διαδικασία αποστολών των συναλλαγών αυτών στην ECR. Τα ποσά των φιλοδωρημάτων τηρούνται ως εκκρεμείς συναλλαγές και αποστέλλονται στην ECR ως πακέτα (tip amount), η ECR επιστρέφει ACK -RESULT στο EFTPOS για κάθε εκκρεμή εγγραφή, ώστε να μπορεί το EFTPOS να κλείσει το πακέτο».


Σημειώνεται ότι κατά τους φορολογικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται ειδικά σε επιχειρήσεις εστίασης, οι ελεγκτές, πέραν των άλλων διασταυρώσεων που διενεργούν, ελέγχουν και τον χειρισμό των φιλοδωρημάτων που δίδονται μέσω των POS και συγκεκριμένα:


• Αν το ποσό που δόθηκε ως φιλοδώρημα αποδόθηκε ολόκληρο στους εργαζόμενους και αν παρακρατήθηκε μέρος αυτού, εάν δηλώθηκε στα έσοδα της επιχείρησης.


• Αν τα ποσά που αποδόθηκαν ως φιλοδώρημα, τα μεταχειρίστηκε ως «πρόσθετες αποδοχές», επέβαλε επ’ αυτών κρατήσεις και αν συμπεριλήφθηκαν στις ετήσιες βεβαιώσεις αποδοχών των εργαζόμενων.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τραγωδία στη Κασσάνδρα: Νεκρός άνδρας που καταπλακώθηκε από τρακτέρ

  Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ένας άνδρας ο οποίος καταπλακώθηκε από τρακτέρ στην περιοχή Μόλα Καλύβα της Χαλκιδικής.  Το συμβάν έγινε σήμερα το μεσημέρι, ενώ στο σημείο επιχείρησαν 5 πυροσβέστες με 2 οχήματα. 

Λουκέτο 48 ωρών σε beach bar στη Χαλκιδική - Έφυγε ο κόσμος, μαζεύουν τις ξαπλώστρες

  Σφραγίστηκε beach bar στη Χαλκιδική λόγω καταπάτησης αιγιαλού, με τους ελέγχους να εντατικοποιούνται. Ειδικότερα, στελέχη της κτηματικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών κατά τον έλεγχο, που διενήργησαν σε κατάστημα στην  Άφυτο  εντόπισαν παραβάσεις καθώς η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν διέθετε άδεια για τη χρήση του αιγιαλού και σύμφωνα με τις μετρήσεις της υπηρεσίας είχε καταλάβει 2,5 στρέμματα. Το beach bar σφραγίστηκε για 48 ώρες, έχουν τοποθετηθεί απαγορευτικές κορδέλες, οι λουόμενοι αποχώρησαν από το σημείο και πλέον θα πρέπει να απομακρυνθούν οι ξαπλώστρες εντός πέντε ημερών. Το τελευταίο δίμηνο υπάρχουν 3.000 καταγγελίες στην πλατφόρμα MyCoast και ακόμα δεν βρισκόμαστε ούτε στα μέσα του καλοκαιριού. «Πρωταθλήτρια» στις καταγγελίες είναι η ανατολική Αττική και δεύτερη έρχεται η Χαλκιδική. Πέρσι, καταγράφηκαν 55 σφραγίσεις παραλιακών μπαρ σε 26.000 ελέγχους σε όλη την Ελλάδα, με το ύψος των προστίμων να ανέρχεται στα 9 εκατομμύρια ευρώ. ...

Άγρια ληστεία στη Κασσάνδρας 'Τους χτύπησαν με λοστούς και τους κλείδωσαν στο μπάνιο

  Άγρια επίθεση  με  λοστούς  από  ληστές   σημειώθηκε μέσα σε σπίτι στη  Νέα Σκιώνη , στη  Χαλκιδική , περίπου στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αρχικά  δύο δράστες  παραβίασαν  μπαλκονόπορτα κατοικίας , έγιναν όμως  αντιληπτοί  από τους ιδιοκτήτες. Ο άντρας άρχισε να φωνάζει και πιάστηκαν στα χέρια, τότε άλλοι δύο μπήκαν με λοστούς και τον χτύπησαν. Στη συνέχεια, οι  ληστές   έκλεισαν  το  στόμα  της συζύγου και την κλείδωσαν μαζί με τον άντρα της στο μπάνιο. Στη συνέχεια,  πήραν χρήματα  από το αυτοκίνητό τους, καθώς και από το ταμείο του σούπερ μάρκετ της οικογένειας που βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Ο  ιδιοκτήτης  μεταφέρθηκε  προληπτικά  στο  γενικό νοσοκομείο Πολυγύρου , έκανε  ράμματα  στο  κεφάλι , αλλά είναι σε καλή κατάσταση και αναμένεται να πάρει εξιτήριο μέχρι το μεσημέρι. Κάμερες στο σπίτι δεν υπήρχαν, ενώ, σύμφων...