Στην ενορία της Κασσάνδρειας υπάγονται 21 εκκλησίες (μαζί με τις τρεις της Σίβηρης). Σε ειδικό καθεστώς είναι ο Ιερός Ναός των Δώδεκα Αποστόλων στις Αγροτικές Φυλακές Καρακάλου γιατί ανήκει ως πρώην Μετόχι στην Ιερά Μονή Καρακάλου του Αγίου Όρους.
Από αυτές παλιές είναι:
● ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΠΡΙΝ ΤΟ 1900). Δίπλα στο Δημαρχείο Κασσάνδρας. Ο χώρος της, έκτασης περί τα δυο στρέμματα πάνω σε πλαγιά, στα πριν από το 1910 χρόνια χρησιμοποιόταν για νεκροταφείο. Η εκκλησία κτίστηκε από το γερο Μουσχάρα στα πριν από το 1900 χρόνια κι αυτή. Ο χώρος της γύρω, αφού έπαψε να χρησιμοποιείται σαν νεκροταφείο και πέρασαν καμμιά δεκαπενταριά χρόνια, χρησιμοποιήθηκε σαν οικόπεδο και κτίστηκε σ' αυτόν κατά το 1925-1930 το διώροφο κτίριο του Γυμνασίου Βάλτας. Ανακαινίσθηκε το 1997 και υπάρχει αναφορά για ύπαρξη παλαιοχριστιανικής βασιλικής στο χώρο του ναού.
● ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (1930). Δίπλα στον νέο Ιερό Ναό Νεομάρτυ Χριστόδουλου του Κασσανδρινού. Στο χώρο της ήταν τα χαλάσματα προεπαναστατικής εκκλησιάς. Αποτελούσε η έκταση μέχρι και κατά το 1950 το νεκροταφείο του χωριού, αφού τα άλλα δυο συνοικιακά νεκροταφεία είχαν εγκαταλειφθεί. Στο νεκροταφείο αυτό κτίστηκε και μικρό κοιμητήρι. Κοντά στο κοιμητήρι, ανοικοδομήθηκε κατά το 1930 η μικρή εκκλησιά της «Παναγίας» (της Κοίμησης της Θεοτόκου). Κτίστηκε από κάποιον ξένο με δαπάνες του- ο ξένος αυτός έζησε στο χωριό όταν ήταν νέος σαν αγροτοϋπάλληλος, πήγε στην Αμερική κατόπι, απόχτησε χρήματα, γύρισε, έκτισε την εκκλησιά κι έφυγε. Άγνωστο μας είναι το όνομα του.
● ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (1930) (ΛΕΚΑΝΗ). Μέχρι και το 1930 ήταν μονάχα τα χαλάσματα της εκκλησιάς και τα θεμέλια της. Ξανακτίστηκε η εκκλησιά με πρωτοβουλία του γερο Ν. Παπαγιάννη. Στον περιβάλλοντα εδώ χώρο γινόταν, γίνεται και θα γίνεται το Πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου στις 2 Μαίου καθε χρόνο. Ανακαινίστηκε πρόσφατα με ανάδειξη της πέτρινης τοιχοποιίας.
● ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΚΡΕΜΜΥΔΙ). Ηταν κατεστραμμένη απ' τον καιρό της τουρκοκρατίας μικρή εκκλησιά που ξαναχτίστηκε. Βρίσκεται στα βορειοδυτικά του χωριού. Σε μέρος κτηματικής περιοχής του, που την αποτελούν χαμηλά υψώματα και απέχει από το χωριό μια ώρα περίπου πριν την περιοχή «Κρεμμύδι». Σώζονταν τα θεμέλια της και σωρός από πέτρες. Προς το μέρος του Αγίου Βήματος, από παλιότερα κτίστηκε «κουβούκλιο», όπου η εικόνα του Αγίου κλπ. Στο χώρο των θεμελίων της μέσα, ορθώνονται δυο πολύ μεγάλα πεύκα, που κανένας δεν τα θίγει κατά αφήγηση γέρου Βαλτιώτη, γιατί φύτρωσαν μετά από τη σφαγή δυο αδελφιών από τους Τούρκους κατά την επανάσταση. Τα βρήκαν εκεί κρυμμένα. Λίγα μέτρα μακριά από τα θεμέλια υπάρχει και άλλο πεύκο και ίδιο σε μέγεθος με τα δυο. Σήμερα τα γέρικα πεύκα δεν υπάρχουν πλέον και ο περιβάλλον χώρος της εκκλησίας ανακαινίστηκε με χτιστό πέτρινο καμπαναριό.
● ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΔΙΣΤΗΣ(1913). Το εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο δρόμο Κασσάνδρειας-Σίβηρης περίπου 2,5 χιλιόμετρα μετά την Κασσάνδρεια στα δεξιά. Αναφέρεται ο εντοπισμός Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής στο χώρο του ναού.
● ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ (1850) (ΟΡΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΙΒΗΡΗΣ). Τα τελευταία χρόνια χάρις τις προσπάθειες ευσεβούς οικογένειας της Κασσάνδρειας ανακαινίσθηκε παραδοσιακά. Πρόσφατα προστέθηκε εξωτερικό πέτρινο χτιστό κωδωνοστάσιο.
ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ-ΧΑΡΤΩΝ-ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης
Ηλεκτρονικός - Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
© Sunspot Web Design 2008-2025 ®
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου