Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Πρόβα τζενεράλε" το Πάσχα για την τουριστική σεζόν



«Πρόβα τζενεράλε» πριν από την επίσημη έναρξη της σεζόν, η οποία τοποθετείται χρονικά για την πλειονότητα των ξενοδοχείων ανά τη χώρα τον Μάιο, χαρακτηρίζεται το Πάσχα, με τον ταυτόχρονο εορτασμό του φέτος από Ορθόδοξους και Καθολικούς να δίνει περαιτέρω ώθηση στις κρατήσεις, αφού, εκτός των παραδοσιακών εξορμήσεων των Ελλήνων ταξιδιωτών, το «παρών» σε δημοφιλείς προορισμούς έδωσαν και ξένοι τουρίστες.


Στις σταθερές… αξίες των Ελλήνων κατά βάση παρέμειναν παραδοσιακά πασχαλινοί προορισμοί εντός των συνόρων, όπως η Κέρκυρα, η Τήνος και η Πάρος, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να αποδράσουν εκτός των συνόρων, είτε σε κάποια ευρωπαϊκή μητρόπολη, είτε σε κάποιον μακρινό προορισμό της Ασίας και των ΗΠΑ.


Στο κάδρο του φετινού Πάσχα μπήκαν, την ίδια στιγμή, και δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως, η Πελοπόννησος, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος, με την πληρότητα στα καταλύματα που έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους για τη σεζόν να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Σημειωτέον ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν αυλαία για τη σεζόν μέχρι το α’ 15νθήμερο του Μαΐου.

Οι επιδόσεις ανά προορισμό

Χαλκιδική


Σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι διαμορφώθηκε η ζήτηση για το Πάσχα στη Χαλκιδική, με την πληρότητα στα ξενοδοχεία που θα λειτουργήσουν να μην υπερβαίνει το 50%.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μόνο 30 από τα 500 ξενοδοχεία λειτούργησαν το Πάσχα, καθώς η εορταστική περίοδος απέχει από την περίοδο που αναμένονται οι πρώτοι ξένοι τουρίστες στην περιοχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το υψηλό λειτουργικό κόστος και τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με την εφαρμογή της κάρτας εργασίας να αποτρέπουν τους επιχειρηματίες να ξεκινήσουν νωρίτερα από ό,τι είθισται τη σεζόν. Ως εκ τούτου τα περισσότερα ξενοδοχεία θα δώσουν το σύνθημα για την εκκίνηση της σεζόν από την Πρωτομαγιά και έπειτα.

Σε ό,τι αφορά τη σεζόν, θετικά δείγματα γραφής έχουν δείξει μέχρι στιγμής το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Σουηδία και η Ιταλία, ενώ στον αντίποδα υστέρηση διαπιστώνεται από Γερμανία και Πολωνία. Ως προς τις βαλκανικές χώρες, με την πλήρη ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν και με την άρση των συνοριακών ελέγχων στα χερσαία σύνορα της χώρας, οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι σιγά σιγά θα διευρυνθεί περισσότερο η σεζόν, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα του Μαΐου και αυτά του Οκτωβρίου για τους Βούλγαρους, καθώς και από τα τέλη Μαΐου έως τις αρχές Οκτωβρίου για τους Ρουμάνους.

Σε γενικές γραμμές, η τουριστική κίνηση για τη Χαλκιδική θεωρείται ότι θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2024, αλλά με περισσότερες εθνικότητες από αεροπορικές αφίξεις.

Θεσσαλονίκη


Κινητικότητα διαπιστώνεται ενόψει Πάσχα και στη Θεσσαλονίκη τόσο από Έλληνες, όσο και από ξένους ταξιδιώτες, με τους επιχειρηματίες, ωστόσο, να αναμένουν να αποτυπωθεί στη ζήτηση η πλήρης ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν μέσα στο επόμενο δίμηνο.


με πληροφορίες από euro2day.gr

Μύκονος


Καλύτερη σε σχέση με πέρυσι είναι η εικόνα για το φετινό Πάσχα στη Μύκονο, έναν από τους δύο premium προορισμούς της χώρας, με τα ξενοδοχεία που βρίσκονται πέριξ της χώρας να έχουν ήδη υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες της φετινής σεζόν και να καταγράφουν ικανοποιητικές πληρότητες για το Πάσχα.


Καλύτερη από την περσινή διαφαίνεται και η πορεία ολόκληρης της σεζόν στο νησί των ανέμων, δεδομένου ότι οι κρατήσεις κινούνται σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα του 2024. Πάντως, οι επιχειρηματίες του νησιού εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των διεθνών πτήσεων έχει μειωθεί, με τις εσωτερικές στον αντίποδα να ενισχύονται.


Ένας ακόμη παράγοντας που προβληματίζει τους ξενοδόχους είναι η μεγάλη δυναμική που έχουν αποκτήσει τα καταλύματα τύπου Airbnb, καθώς και εκείνα που λειτουργούν αυθαίρετα, «υποβαθμίζοντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες και πιέζοντας τις τιμές των ξενοδοχείων».


Στα θετικά της σεζόν, ωστόσο, αποτιμάται η διαφαινόμενη ενίσχυση στα άκρα της σεζόν, με τα δίμηνα Μαΐου-Ιουνίου και Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου να ανεβαίνουν στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών.

Σαντορίνη


Στην κανονικότητα επανέρχεται σταδιακά η Σαντορίνη, ο έτερος premium προορισμός της χώρας, μετά τη σεισμική δραστηριότητα που κράτησε πίσω τις κρατήσεις, με αποτέλεσμα οι δύο πρώτοι μήνες της σεζόν, που ξεκινά σταδιακά, ο Απρίλιος και ο Μάιος, να χαρακτηρίζονται «δύσκολοι» από τους επιχειρηματίες του νησιού, οι οποίοι διαπιστώνουν πτώση σε ποσοστό 20%-25% σε σχέση με πέρυσι.


Όσα ξενοδοχεία πάντως άνοιξαν για το Πάσχα καταγράφουν καλές πληρότητες, με τις πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό να έχουν ξεκινήσει στο κυκλαδίτικο νησί.

Πάρος


Μέχρι τα μέσα Μαΐου θα ανοίξουν τα περισσότερα ξενοδοχεία στην Πάρο, με τους επιχειρηματίες του νησιού να εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη φετινή σεζόν. Αμερικανοί, Γάλλοι, Βέλγοι, Ελβετοί, Καναδοί και Βρετανοί αναμένεται να δώσουν και φέτος το «παρών» στο νησί, με βάση τις προκρατήσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής.


Χίος


Τα περισσότερα ξενοδοχεία εκτός της πόλης της Χίου ξεκινούν τη λειτουργία τους τον Μάιο, ωστόσο, και φέτος το νησί διατηρεί τη δυναμική του ως πασχαλινός προορισμός. Σε ό,τι αφορά τη σεζόν, η πορεία της εξελίσσεται ικανοποιητικά, παρά το γεγονός ότι η απευθείας συνδεσιμότητα του νησιού με το εξωτερικό είναι ισχνή. Εκτός από την ελληνική, στις αγορές που ξεχωρίζουν περιλαμβάνεται η τουρκική, η οποία ενισχύει σημαντικά τον τουρισμό πόλης, όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Χίο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τραγωδία στη Κασσάνδρα: Νεκρός άνδρας που καταπλακώθηκε από τρακτέρ

  Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ένας άνδρας ο οποίος καταπλακώθηκε από τρακτέρ στην περιοχή Μόλα Καλύβα της Χαλκιδικής.  Το συμβάν έγινε σήμερα το μεσημέρι, ενώ στο σημείο επιχείρησαν 5 πυροσβέστες με 2 οχήματα. 

Λουκέτο 48 ωρών σε beach bar στη Χαλκιδική - Έφυγε ο κόσμος, μαζεύουν τις ξαπλώστρες

  Σφραγίστηκε beach bar στη Χαλκιδική λόγω καταπάτησης αιγιαλού, με τους ελέγχους να εντατικοποιούνται. Ειδικότερα, στελέχη της κτηματικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών κατά τον έλεγχο, που διενήργησαν σε κατάστημα στην  Άφυτο  εντόπισαν παραβάσεις καθώς η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν διέθετε άδεια για τη χρήση του αιγιαλού και σύμφωνα με τις μετρήσεις της υπηρεσίας είχε καταλάβει 2,5 στρέμματα. Το beach bar σφραγίστηκε για 48 ώρες, έχουν τοποθετηθεί απαγορευτικές κορδέλες, οι λουόμενοι αποχώρησαν από το σημείο και πλέον θα πρέπει να απομακρυνθούν οι ξαπλώστρες εντός πέντε ημερών. Το τελευταίο δίμηνο υπάρχουν 3.000 καταγγελίες στην πλατφόρμα MyCoast και ακόμα δεν βρισκόμαστε ούτε στα μέσα του καλοκαιριού. «Πρωταθλήτρια» στις καταγγελίες είναι η ανατολική Αττική και δεύτερη έρχεται η Χαλκιδική. Πέρσι, καταγράφηκαν 55 σφραγίσεις παραλιακών μπαρ σε 26.000 ελέγχους σε όλη την Ελλάδα, με το ύψος των προστίμων να ανέρχεται στα 9 εκατομμύρια ευρώ. ...

Προχωρά το mega project των 400 εκατ. ευρώ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

  Αλλαγή σκυτάλης στη  Sani/IKOS  φέρνει η νέα χρονιά με τον  Jean-Marc Bellaiche  να αναλαμβάνει τη θέση του  νέου διευθύνοντος συμβούλου  από 1η Ιανουαρίου στον όμιλο, ο οποίος, παράλληλα, προχωρά με ταχείς ρυθμούς στα επόμενα projects και δη στο νέο, μεγάλο εγχείρημα για το  νέο IKOS Grand της Χαλκιδικής. Οι ανακοινώσεις ήρθαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον ίδιο τον  Ανδρέα Ανδρεάδη  έως σήμερα  διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) και Co-Managing Partner  του ομίλου, ο οποίος παραμένει με το ρόλο του συν-ιδρυτή και Managing Partner του Sani/Ikos Group:  «Μετά από ένα απίστευτο… ταξίδι 40 και πλέον ετών ως συν-ιδρυτής και CEO του Sani Resort, δίπλα στον αδελφό μου Σταύρο, ο οποίος διετέλεσε συν-ιδρυτής και πρόεδρος, και στη συνέχεια την τελευταία δεκαετία ως CEO και Co-managing partner του oμίλου Sani/Ikos, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνω τη μετάβασή μου από τις καθημερινές εκτελεστικές αρμοδιότητες στο ρόλο πλέον του συν-ιδρ...