Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θερινές εκπτώσεις 2025: Μείωση τζίρου κατέγραψαν 8 στις 10 επιχειρήσεις

 



Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Θάνος Τσαγγάρης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας για την πορεία των θερινών εκπτώσεων, «παρά τις μεγάλες εκπτώσεις που έκαναν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό, η ζήτηση δεν ενισχύθηκε, επιβεβαιώνοντας ότι το 79,7% των επιχειρήσεων βιώνει την απορρύθμιση της αγοράς από τον Νόμο 4965/2022, ο οποίος απελευθέρωσε τις προσφορές.

Η εκρηκτική αύξηση των λειτουργικών εξόδων των ΜμΕ την τελευταία τριετία από 26% στο 50% που καταγράφεται από το 70% των ερωτηθέντων επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη διαρκή μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, δημιουργεί ένα καθεστώς οικονομικής ασφυξίας που οδηγεί τις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αδιέξοδο βιωσιμότητας».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν ζητούν προνόμια. Ζητούν ίδιους κανόνες, ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στα εργαλεία επιβίωσης. Αν η κυβέρνηση δεν δράσει τώρα, το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα κλείσει μέσα στην επόμενη τριετία».


Τα ευρήματα της έρευνας

Μείωση του τζίρου κατά τις θερινές εκπτώσεις παρουσίασαν σχεδόν οι 8 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις (ποσοστό 77,4%)

Το 88,8% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι υπήρξε απορρύθμιση της αγορά από τον Νόμο 4965/2022, ο οποίος απελευθέρωσε τις προσφορές.

Το 84% των επιχειρήσεων ζητάει νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο να περιορίζει τις προσφορές και να θέτει κανόνες που να απαγορεύουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς.

Συνεχής μεταφορά τζίρου από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς τις πολυεθνικές, τα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες (ευρωπαϊκές και ασιατικές).

Τα e-shop των μικρών επιχειρήσεων είναι ανενεργά, καθώς τα έσοδά τους δεν καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα (ισχύει για το 58,5% των ερωτηθέντων).

Αύξηση λειτουργικών εξόδων, από 26% έως 50% την τελευταία τριετία, δήλωσε το 54,1% των ερωτηθέντων επιχειρήσεων. Ενοίκια – ενέργεια – ασφαλιστικές εισφορές – τραπεζικές χρεώσεις κ.λπ. αποτελούν βάρος αβάστακτο για τις μικρές επιχειρήσεις.

Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει υποχωρήσει ενώ το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος καταλήγει στις πολυεθνικές, στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα παντοδύναμα πολυεθνικά e-shop.

Οι τράπεζες είναι ουσιαστικά κλειστές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ υπάρχει ανυπαρξία στήριξης από τα ευρωπαϊκά προγράμματα από την εποχή των Μνημονίων.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρίλερ στη Χαλκιδική: Εντοπίστηκαν κρανίο και ανθρώπινα οστά σε ξενοδοχείο

  Nέο θρίλερ με εντοπισμό ανθρώπινων οστών και κρανίου βρίσκεται σε εξέλιξη στη Χαλκιδική. Συγκεκριμένα, στις 3 Μαρτίου εργαζόμενος κατά τη διάρκεια καθαρισμού εντόπισε σε χώρο τεχνητής λίμνης σε ξενοδοχείο στην περιοχή της Σιθωνίας, εντόπισε το μακάβριο εύρημα. Τα οστά και το κρανίο περισυνέλεγησαν από τις αρχές και εστάλησαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία, από την οποία και αναμένονται απαντήσεις. Την υπόθεση έχει αναλάβει το ΑΤ Σιθωνίας. Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Φεβρουαρίου πολίτης είχε εντοπίσει οστά στην παραλία του Πολύχρονου, ενώ μουμιοποιημένη σωρός είχε εντοπιστεί μέσα σε σακούλες κοντά στο Πευκοχώρι. Πηγή:typosthes.gr 

Προχωρά το mega project των 400 εκατ. ευρώ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

  Αλλαγή σκυτάλης στη  Sani/IKOS  φέρνει η νέα χρονιά με τον  Jean-Marc Bellaiche  να αναλαμβάνει τη θέση του  νέου διευθύνοντος συμβούλου  από 1η Ιανουαρίου στον όμιλο, ο οποίος, παράλληλα, προχωρά με ταχείς ρυθμούς στα επόμενα projects και δη στο νέο, μεγάλο εγχείρημα για το  νέο IKOS Grand της Χαλκιδικής. Οι ανακοινώσεις ήρθαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον ίδιο τον  Ανδρέα Ανδρεάδη  έως σήμερα  διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) και Co-Managing Partner  του ομίλου, ο οποίος παραμένει με το ρόλο του συν-ιδρυτή και Managing Partner του Sani/Ikos Group:  «Μετά από ένα απίστευτο… ταξίδι 40 και πλέον ετών ως συν-ιδρυτής και CEO του Sani Resort, δίπλα στον αδελφό μου Σταύρο, ο οποίος διετέλεσε συν-ιδρυτής και πρόεδρος, και στη συνέχεια την τελευταία δεκαετία ως CEO και Co-managing partner του oμίλου Sani/Ikos, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνω τη μετάβασή μου από τις καθημερινές εκτελεστικές αρμοδιότητες στο ρόλο πλέον του συν-ιδρ...

Τραγωδία στη Χαλκιδική: Νεκρός 27χρονος σε τροχαίο στα Νέα Μουδανιά

  Τραγικό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε χθες βράδυ στα Νέα Μουδανιά, όταν ένας 27χρονος έχασε τη ζωή του. Ειδικότερα, το δυστύχημα σημειώθηκε περίπου στις 20:30, στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Νέων Μουδανιών – Σιθωνίας, όταν αυτοκίνητο που οδηγούσε 74χρονος συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα που οδηγούσε 26χρονος, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του δικυκλιστή. Στο σημείο έσπευσε άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο μετέφερε τον 27χρονο στο Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ο νεαρός υπέκυψε στα τραύματά του. Πηγή thestival.gr