Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θερινές εκπτώσεις 2025: Μείωση τζίρου κατέγραψαν 8 στις 10 επιχειρήσεις

 



Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Θάνος Τσαγγάρης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας για την πορεία των θερινών εκπτώσεων, «παρά τις μεγάλες εκπτώσεις που έκαναν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό, η ζήτηση δεν ενισχύθηκε, επιβεβαιώνοντας ότι το 79,7% των επιχειρήσεων βιώνει την απορρύθμιση της αγοράς από τον Νόμο 4965/2022, ο οποίος απελευθέρωσε τις προσφορές.

Η εκρηκτική αύξηση των λειτουργικών εξόδων των ΜμΕ την τελευταία τριετία από 26% στο 50% που καταγράφεται από το 70% των ερωτηθέντων επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη διαρκή μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, δημιουργεί ένα καθεστώς οικονομικής ασφυξίας που οδηγεί τις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αδιέξοδο βιωσιμότητας».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν ζητούν προνόμια. Ζητούν ίδιους κανόνες, ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στα εργαλεία επιβίωσης. Αν η κυβέρνηση δεν δράσει τώρα, το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα κλείσει μέσα στην επόμενη τριετία».


Τα ευρήματα της έρευνας

Μείωση του τζίρου κατά τις θερινές εκπτώσεις παρουσίασαν σχεδόν οι 8 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις (ποσοστό 77,4%)

Το 88,8% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι υπήρξε απορρύθμιση της αγορά από τον Νόμο 4965/2022, ο οποίος απελευθέρωσε τις προσφορές.

Το 84% των επιχειρήσεων ζητάει νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο να περιορίζει τις προσφορές και να θέτει κανόνες που να απαγορεύουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς.

Συνεχής μεταφορά τζίρου από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς τις πολυεθνικές, τα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες (ευρωπαϊκές και ασιατικές).

Τα e-shop των μικρών επιχειρήσεων είναι ανενεργά, καθώς τα έσοδά τους δεν καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα (ισχύει για το 58,5% των ερωτηθέντων).

Αύξηση λειτουργικών εξόδων, από 26% έως 50% την τελευταία τριετία, δήλωσε το 54,1% των ερωτηθέντων επιχειρήσεων. Ενοίκια – ενέργεια – ασφαλιστικές εισφορές – τραπεζικές χρεώσεις κ.λπ. αποτελούν βάρος αβάστακτο για τις μικρές επιχειρήσεις.

Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει υποχωρήσει ενώ το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος καταλήγει στις πολυεθνικές, στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα παντοδύναμα πολυεθνικά e-shop.

Οι τράπεζες είναι ουσιαστικά κλειστές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ υπάρχει ανυπαρξία στήριξης από τα ευρωπαϊκά προγράμματα από την εποχή των Μνημονίων.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τραγωδία στη Κασσάνδρα: Νεκρός άνδρας που καταπλακώθηκε από τρακτέρ

  Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ένας άνδρας ο οποίος καταπλακώθηκε από τρακτέρ στην περιοχή Μόλα Καλύβα της Χαλκιδικής.  Το συμβάν έγινε σήμερα το μεσημέρι, ενώ στο σημείο επιχείρησαν 5 πυροσβέστες με 2 οχήματα. 

Λουκέτο 48 ωρών σε beach bar στη Χαλκιδική - Έφυγε ο κόσμος, μαζεύουν τις ξαπλώστρες

  Σφραγίστηκε beach bar στη Χαλκιδική λόγω καταπάτησης αιγιαλού, με τους ελέγχους να εντατικοποιούνται. Ειδικότερα, στελέχη της κτηματικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών κατά τον έλεγχο, που διενήργησαν σε κατάστημα στην  Άφυτο  εντόπισαν παραβάσεις καθώς η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν διέθετε άδεια για τη χρήση του αιγιαλού και σύμφωνα με τις μετρήσεις της υπηρεσίας είχε καταλάβει 2,5 στρέμματα. Το beach bar σφραγίστηκε για 48 ώρες, έχουν τοποθετηθεί απαγορευτικές κορδέλες, οι λουόμενοι αποχώρησαν από το σημείο και πλέον θα πρέπει να απομακρυνθούν οι ξαπλώστρες εντός πέντε ημερών. Το τελευταίο δίμηνο υπάρχουν 3.000 καταγγελίες στην πλατφόρμα MyCoast και ακόμα δεν βρισκόμαστε ούτε στα μέσα του καλοκαιριού. «Πρωταθλήτρια» στις καταγγελίες είναι η ανατολική Αττική και δεύτερη έρχεται η Χαλκιδική. Πέρσι, καταγράφηκαν 55 σφραγίσεις παραλιακών μπαρ σε 26.000 ελέγχους σε όλη την Ελλάδα, με το ύψος των προστίμων να ανέρχεται στα 9 εκατομμύρια ευρώ. ...

Χαλκιδική: Μετωπική σύγκρουση βαν με λεωφορείο που μετέφερε μαθητές στο σχολείο

  Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί σε περιοχή της Χαλκιδικής, όπου βαν συγκρούστηκε μετωπικά με λεωφορείο που μετέφερε μαθητές στο σχολείο. Τρεις επιβάτες του βαν τραυματίστηκαν ενώ ο οδηγός του λεωφορείου αλλά και οι 35 μαθητές που επέβαιναν σε αυτό είναι καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τροχαίο σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον επαρχιακό δρόμο Παλαιοχωρίου – Αγίου Νικολάου. Ήταν γύρω στις 08:10 όταν το βαν στο οποίο επέβαιναν έξι άτομα συγκρούστηκε μετωπικά με το λεωφορείο που μετέφερε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στις σχολικές τους μονάδες. Συνέπεια της σύγκρουσης ήταν να τραυματιστεί ο 44χρονος οδηγός του βαν καθώς και δύο επιβάτες αυτού, μια 28χρονη και μια 63χρονη. Στο βαν επέβαιναν άλλα τρία άτομα που δεν τραυματίστηκαν. Επιπλέον δεν αναφέρθηκε τραυματισμός του 65χρονου οδηγού του λεωφορείου αλλά και των μαθητών. Προανάκριση για το συμβάν ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας. Πηγή:thestival.gr