Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εκβίαζαν καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική – Για «παροχή προστασίας»

 



Εξαρθρώθηκε από την αστυνομία εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας εκβίαζαν καταστηματάρχες και πλανόδιους πωλητές σε Πιερία, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη. Συνελήφθησαν 3 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και ταυτοποιήθηκαν ακόμα 6 μέλη, μεταξύ των οποίων και τα 2 αρχηγικά. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, οι 2 από τους συλληφθέντες εμπλέκονται και σε υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων. Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 9 περιπτώσεις εκβίασης, αποσπώντας περισσότερα από 11.500 ευρώ. Επίσης εξαρθρώθηκε άλλη εγκληματική ομάδα που εκβίαζε 2 πλανόδιους πωλητές σε παραλιακή περιοχή της Πιερίας.


Αναλυτικά, σε σχετική ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει:


Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη και αναλυτική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κατερίνης, εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην εκβίαση καταστηματαρχών, πλανόδιων πωλητών και άλλων ατόμων, σε περιοχές της Πιερίας, Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης.


Για την υπόθεση συνελήφθησαν προχθές (9 Μαρτίου 2026) δύο ημεδαποί άνδρες στη Θεσσαλονίκη και ένας αλλοδαπός άνδρας σε περιοχή της Δράμας, με τη συνδρομή και αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Δράμας.


Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και τα 2 αρχηγικά μέλη, όπου ο ένας είναι έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης της χώρας και ακόμα 4 μέλη, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί. Επίσης έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία 2 ημεδαπών ανδρών και 1 ημεδαπής γυναίκας, για - κατά περίπτωση - συνέργεια και ηθική αυτουργία σε εκβίαση.


Ειδικότερα, τουλάχιστον από το περασμένο καλοκαίρι τα 2 αρχηγικά μέλη συγκρότησαν και διεύθυναν εγκληματική οργάνωση, στην οποία εντάχθηκαν τα υπόλοιπα 7 μέλη, με σκοπό την κατ’ επάγγελμα διάπραξη εκβιάσεων κυρίως με την μορφή της «παροχής προστασίας» σε βάρος καταστηματαρχών και πλανόδιων πωλητών, αλλά και σε βάρος άλλων προσώπων, αποκομίζοντας παράνομο οικονομικό όφελος. Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 9 περιπτώσεις εκβίασης, αποσπώντας περισσότερα από 11.500 ευρώ.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι 2 ημεδαποί συλληφθέντες, από τις αρχές του 2025, εκμεταλλευόμενοι την ευάλωτη θέση 6 νεαρών γυναικών και με απειλές ή εκβιασμούς, προέβαιναν στη διαχείριση λογαριασμών σε διαδικτυακή συνδρομητική πλατφόρμα, αποκομίζοντας οικονομικό όφελος, μέρος του οποίου κατευθυνόταν σε αρχηγικό μέλος της οργάνωσης.


Επιπλέον προέκυψε ότι από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2025, ο ένας από τους 2 ημεδαπούς συλληφθέντες, προήγαγε στην πορνεία κατ’ επάγγελμα και από κερδοσκοπία, μία από τις προαναφερόμενες γυναίκες.


Σε έρευνες που έγιναν στις οικίες των συλληφθέντων και στην οικία του αρχηγικού μέλους, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν - μεταξύ άλλων - και κατασχέθηκαν:


• το χρηματικό ποσό των 9.635 ευρώ,


• 515 δολάρια Η.Π.Α. και 100 ελβετικά φράγκα,


• μια συσκευασία με κάνναβη βάρους 2,1 γραμμαρίων,


• μια μεταλλική σπάθα,


• 2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,


• κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim.


Κατασχέθηκε και ένα όχημα που χρησιμοποιούσε το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης.


Επίσης εξακριβώθηκε η δράση και άλλης εγκληματικής ομάδας, όπου τον Μάιο και Ιούνιο του 2025, τα μέλη της απαιτούσαν εκβιαστικά χρηματικά ποσά από 2 πλανόδιους πωλητές σε παραλιακή περιοχή της Πιερίας, προκειμένου να τους επιτραπεί η συνέχιση της δραστηριότητάς τους. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο μελών της εγκληματικής ομάδας, όπου απαιτούσαν τα χρηματικά ποσά κατ’ εντολή ημεδαπού άνδρα.


Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται τόσο για την εξακρίβωση των στοιχείων των συνεργών τους, όσο και για την τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.


Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης και τους παρέπεμψε στον Ανακριτή Κατερίνης.


Δείτε τις φωτογραφίες που δόθηκαν από την αστυνομία:




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τραγωδία στη Κασσάνδρα: Νεκρός άνδρας που καταπλακώθηκε από τρακτέρ

  Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ένας άνδρας ο οποίος καταπλακώθηκε από τρακτέρ στην περιοχή Μόλα Καλύβα της Χαλκιδικής.  Το συμβάν έγινε σήμερα το μεσημέρι, ενώ στο σημείο επιχείρησαν 5 πυροσβέστες με 2 οχήματα. 

Λουκέτο 48 ωρών σε beach bar στη Χαλκιδική - Έφυγε ο κόσμος, μαζεύουν τις ξαπλώστρες

  Σφραγίστηκε beach bar στη Χαλκιδική λόγω καταπάτησης αιγιαλού, με τους ελέγχους να εντατικοποιούνται. Ειδικότερα, στελέχη της κτηματικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών κατά τον έλεγχο, που διενήργησαν σε κατάστημα στην  Άφυτο  εντόπισαν παραβάσεις καθώς η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν διέθετε άδεια για τη χρήση του αιγιαλού και σύμφωνα με τις μετρήσεις της υπηρεσίας είχε καταλάβει 2,5 στρέμματα. Το beach bar σφραγίστηκε για 48 ώρες, έχουν τοποθετηθεί απαγορευτικές κορδέλες, οι λουόμενοι αποχώρησαν από το σημείο και πλέον θα πρέπει να απομακρυνθούν οι ξαπλώστρες εντός πέντε ημερών. Το τελευταίο δίμηνο υπάρχουν 3.000 καταγγελίες στην πλατφόρμα MyCoast και ακόμα δεν βρισκόμαστε ούτε στα μέσα του καλοκαιριού. «Πρωταθλήτρια» στις καταγγελίες είναι η ανατολική Αττική και δεύτερη έρχεται η Χαλκιδική. Πέρσι, καταγράφηκαν 55 σφραγίσεις παραλιακών μπαρ σε 26.000 ελέγχους σε όλη την Ελλάδα, με το ύψος των προστίμων να ανέρχεται στα 9 εκατομμύρια ευρώ. ...

Χαλκιδική: Μετωπική σύγκρουση βαν με λεωφορείο που μετέφερε μαθητές στο σχολείο

  Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί σε περιοχή της Χαλκιδικής, όπου βαν συγκρούστηκε μετωπικά με λεωφορείο που μετέφερε μαθητές στο σχολείο. Τρεις επιβάτες του βαν τραυματίστηκαν ενώ ο οδηγός του λεωφορείου αλλά και οι 35 μαθητές που επέβαιναν σε αυτό είναι καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τροχαίο σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον επαρχιακό δρόμο Παλαιοχωρίου – Αγίου Νικολάου. Ήταν γύρω στις 08:10 όταν το βαν στο οποίο επέβαιναν έξι άτομα συγκρούστηκε μετωπικά με το λεωφορείο που μετέφερε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στις σχολικές τους μονάδες. Συνέπεια της σύγκρουσης ήταν να τραυματιστεί ο 44χρονος οδηγός του βαν καθώς και δύο επιβάτες αυτού, μια 28χρονη και μια 63χρονη. Στο βαν επέβαιναν άλλα τρία άτομα που δεν τραυματίστηκαν. Επιπλέον δεν αναφέρθηκε τραυματισμός του 65χρονου οδηγού του λεωφορείου αλλά και των μαθητών. Προανάκριση για το συμβάν ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας. Πηγή:thestival.gr