Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χωρίς βιομετρικούς ελέγχους οι Βρετανοί το καλοκαίρι στην Ελλάδα – Αντιδρά η ΕΕ

 


Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία δεν θα χρειαστεί να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα και στοιχεία βιομετρίας προσώπου το φετινό καλοκαίρι, παρά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού συστήματος εισόδου-εξόδου (EES).

Η απόφαση αυτή της Ελλάδας για τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Independent, έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται εδώ και χρόνια για την πλήρη ψηφιοποίηση των συνοριακών ελέγχων, με στόχο τη δημιουργία «100% ψηφιακών συνόρων».

Το σύστημα Entry/Exit System (EES), που προβλέπει την καταγραφή βιομετρικών στοιχείων για όλους τους υπηκόους τρίτων χωρών που εισέρχονται στη ζώνη Σένγκεν, επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή στις 10 Απριλίου.

Ωστόσο, η Ελλάδα διαφοροποιήθηκε, ανακοινώνοντας ότι οι κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων θα εξαιρεθούν προσωρινά από αυτή τη διαδικασία.

Όπως ανέφερε η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, οι Βρετανοί επισκέπτες θα συνεχίσουν να περνούν από τον παραδοσιακό έλεγχο διαβατηρίων, με χειροκίνητη σφράγιση και καταγραφή στοιχείων.

Η απόφαση φαίνεται να στοχεύει στη μείωση των καθυστερήσεων στα σύνορα, καθώς η εφαρμογή του EES σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες ουρές και προβλήματα σε ταξιδιώτες.

Σύμφωνα με την Ελένη Σκαρβέλη από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, στόχος είναι μια πιο ομαλή και γρήγορη εμπειρία άφιξης.

Παρόλα αυτά, στις Βρυξέλλες εκφράζονται επιφυλάξεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι, αν και υπάρχει δυνατότητα προσωρινής αναστολής της συλλογής βιομετρικών δεδομένων σε περιπτώσεις αυξημένης πίεσης (π.χ. μεγάλες ουρές), δεν προβλέπεται γενικευμένη εξαίρεση για συγκεκριμένες εθνικότητες και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης.

Κατά τη θερινή περίοδο, αναμένεται να δημιουργηθούν ξεχωριστές λωρίδες ελέγχου στα μεγάλα ελληνικά αεροδρόμια, ώστε να εξυπηρετούνται διαφορετικά οι Βρετανοί ταξιδιώτες σε σχέση με άλλους υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι θα υπόκεινται κανονικά στο σύστημα EES.

Πηγή: newsit

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τραγωδία στη Κασσάνδρα: Νεκρός άνδρας που καταπλακώθηκε από τρακτέρ

  Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ένας άνδρας ο οποίος καταπλακώθηκε από τρακτέρ στην περιοχή Μόλα Καλύβα της Χαλκιδικής.  Το συμβάν έγινε σήμερα το μεσημέρι, ενώ στο σημείο επιχείρησαν 5 πυροσβέστες με 2 οχήματα. 

Λουκέτο 48 ωρών σε beach bar στη Χαλκιδική - Έφυγε ο κόσμος, μαζεύουν τις ξαπλώστρες

  Σφραγίστηκε beach bar στη Χαλκιδική λόγω καταπάτησης αιγιαλού, με τους ελέγχους να εντατικοποιούνται. Ειδικότερα, στελέχη της κτηματικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών κατά τον έλεγχο, που διενήργησαν σε κατάστημα στην  Άφυτο  εντόπισαν παραβάσεις καθώς η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν διέθετε άδεια για τη χρήση του αιγιαλού και σύμφωνα με τις μετρήσεις της υπηρεσίας είχε καταλάβει 2,5 στρέμματα. Το beach bar σφραγίστηκε για 48 ώρες, έχουν τοποθετηθεί απαγορευτικές κορδέλες, οι λουόμενοι αποχώρησαν από το σημείο και πλέον θα πρέπει να απομακρυνθούν οι ξαπλώστρες εντός πέντε ημερών. Το τελευταίο δίμηνο υπάρχουν 3.000 καταγγελίες στην πλατφόρμα MyCoast και ακόμα δεν βρισκόμαστε ούτε στα μέσα του καλοκαιριού. «Πρωταθλήτρια» στις καταγγελίες είναι η ανατολική Αττική και δεύτερη έρχεται η Χαλκιδική. Πέρσι, καταγράφηκαν 55 σφραγίσεις παραλιακών μπαρ σε 26.000 ελέγχους σε όλη την Ελλάδα, με το ύψος των προστίμων να ανέρχεται στα 9 εκατομμύρια ευρώ. ...

Θρίλερ στη Χαλκιδική: Εντοπίστηκαν κρανίο και ανθρώπινα οστά σε ξενοδοχείο

  Nέο θρίλερ με εντοπισμό ανθρώπινων οστών και κρανίου βρίσκεται σε εξέλιξη στη Χαλκιδική. Συγκεκριμένα, στις 3 Μαρτίου εργαζόμενος κατά τη διάρκεια καθαρισμού εντόπισε σε χώρο τεχνητής λίμνης σε ξενοδοχείο στην περιοχή της Σιθωνίας, εντόπισε το μακάβριο εύρημα. Τα οστά και το κρανίο περισυνέλεγησαν από τις αρχές και εστάλησαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία, από την οποία και αναμένονται απαντήσεις. Την υπόθεση έχει αναλάβει το ΑΤ Σιθωνίας. Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Φεβρουαρίου πολίτης είχε εντοπίσει οστά στην παραλία του Πολύχρονου, ενώ μουμιοποιημένη σωρός είχε εντοπιστεί μέσα σε σακούλες κοντά στο Πευκοχώρι. Πηγή:typosthes.gr