Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τάσιος – Χαλκιδική: Σε ρυθμούς 2023 η φετινή σεζόν – «Είμαστε σε περίοδο προκρατήσεων»

 


Η νέα χρονιά υποδέχεται τον κλάδο του τουρισμού με αισιοδοξία μεν, αλλά όχι θεαματική δε, σε σχέση με το 2023. Ένα 2023, που δεν ήταν αναμενόμενο των αρχικών προσδοκιών των εμπλεκομένων του τουρισμού, όπως προκύπτει και μέσα από τα ρεπορτάζ του GRTimes.gr κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Τα τουριστικά έσοδα για το 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα ανέλθουν στα 19,5 δις ευρώ, ενώ βάσει στοιχειών του INSETE Intelligence, την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2023, καταγράφηκαν 23,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +11,6%/+2,4 εκατ. αφίξεις.

Το 2022, βάσει των ίδιων στοιχείων, καταγράφηκαν 21.517.648 διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ενώ σ’ ότι αφορά τις οδικές αφίξεις ανήλθαν σε 8.002.385. Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023 καταγράφηκαν 9,9 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 7,6 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +31,6%/+2,4 εκατ. στις οδικές αφίξεις.

Τι να περιμένουμε όμως για το 2024; «Το 2024 κινείται στους ρυθμούς του 2023, θα είναι μια κανονική χρονιά» επισημαίνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος προσθέτοντας ότι αυτή η εποχή είναι περίοδος προκρατήσεων.

Βρετανοί και Γερμανοί


Οι προκρατήσεις από τη βρετανική αγορά έχουν ήδη ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2023, αμέσως μετά την World Travel Market, «υπήρξε μια μικρή ύφεση κατά τη διάρκεια των εορτών, οι οποίες όμως συνεχίζονται και πάλι φυσιολογικά» υπογραμμίζει ο κ. Τάσιος.


Από τη γερμανική αγορά οι προκρατήσεις κινούνται με πιο αργούς ρυθμούς. «Είναι κάτι το φυσιολογικό από τη συγκεκριμένη αγορά» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΕΞΧ, εξηγώντας ότι πηγαίνει πολύ καλά ο Ιούνιος παράλληλα με την έναρξη της σεζόν και λιγότερο ικανοποιητικά οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος. «Η γερμανική αγορά θα δώσει το στίγμα της στις αρχές Μαρτίου, οπότε θα διεξαχθεί η διεθνής τουριστική έκθεση ITB στο Βερολίνο» σχολιάζει ο κ. Τάσιος (σ.σ. η ITB 2024 θα πραγματοποιηθεί 5 – 7 Μαρτίου).


Κάτω Χώρες, Πολωνία, Τσεχία


Προκρατήσεις «τρέχουν» και από τις Κάτω Χώρες (Ολλανδία, Βέλγιο) με το ενδιαφέρον να εστιάζεται κυρίως στο πρώτο «πόδι» -την Κασσάνδρα- και λιγότερο στο δεύτερο. Αλλά και η πολωνική αγορά δίνει το «παρών» και για το 2024 με πτήσεις τσάρτερ για 120 – 150 μέρες, ενώ φέτος επανέρχονται και οι Τσέχοι με κάποια συμβόλαια για πτήσεις τσάρτερ των 110 ημερών.


Οι Πολωνοί, όπως επισημαίνεται είναι κυρίως «all inclusive», οι δε Τσέχοι θα φανούν και πάλι στη Βόρεια Ελλάδα και κατ’ επέκταση στη Χαλκιδική, διότι οι tour operators, λόγω των ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή, ακυρώνουν πτήσεις προς Βόρεια Αίγυπτο και τις προγραμματίζουν, ενισχύοντας θέσεις για Ελλάδα.


Βαλκάνιοι και οδικός τουρισμός


Ένα από τα δημοφιλέστερα είδη τουρισμού για τη Βόρεια Ελλάδα είναι και ο οδικός τουρισμός, που σε αρκετές περιπτώσεις αντλεί έως και το 70% της τουριστικής κίνησης σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές για την καλοκαιρινή περίοδο.


Οι Βαλκάνιοι, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΞΧ αποτελούν σημαντικό αριθμό τουριστών και σε μεμονωμένους και μέσω τουριστικών γραφείων. Η σεζόν φέτος για τη συγκεκριμένη αγορά ξεκινάει από τη Μεγάλη Εβδομάδα (σ.σ. Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου) η οποία και θα συνεχιστεί για το Ορθόδοξο Πάσχα (σ.σ. Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου). Αφορά κυρίως Ρουμάνους και Βούλγαρους, ενώ μεταφορά της Πρωτομαγιάς (σ.σ. Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου) ουσιαστικά θα δημιουργήσει μια γεμάτη εβδομάδα, βοηθώντας στην έναρξη της τουριστικής σεζόν για τον οδικό τουρισμό.


Πάντως, σ’ ότι αφορά τον οδικό τουρισμό, και τις συγκεκριμένες αγορές -κυρίως Βουλγαρία και Ρουμανία-, όπως ήδη έχει γράψει το GRTimes.gr οι φορείς του τουρισμού ζητούν να ισχύσουν τα ίδια μέτρα, όπως και για τις αεροπορικές αφίξεις, δηλαδή οι πολίτες τους να εισέρχονται στην χώρα με τους ισχύοντες κανόνες της Εντός ζώνης Σέγκεν.


Υπενθυμίζεται, ότι το 2023, τη Χαλκιδική, προτίμησαν για τις διακοπές τους πάνω από 1 εκατ. τουρίστες από διαφορετικές εθνικότητες.

Συμμετοχή σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις


Οι διεθνείς τουριστικές εκθέσεις για το 2024 ξεκίνησαν από την Ουτρέχτη της Ολλανδίας, η οποία διεξήχθη 11-14 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα συμμετοχής του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) σε διεθνείς εκθέσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2024, η πρώτη του συμμετοχή ήταν στο Όσλο της Νορβηγίας (13-14 Ιανουαρίου) και ακολουθούν το Ελσίνκι της Φινλανδίας (18-21 Ιανουαρίου), το Δουβλίνο στην Ιρλανδία 26 – 28 Ιανουαρίου.


Τον Φεβρουάριο του 2024 ο ΕΟΤ θα συμμετέχει σε μόλις δυο διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, στο Μουμπάι της Ινδίας (8-10/2) και στο Χέρνιγκ της Δανίας (23-25/2), όταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα συμμετείχε σε έξι εκθέσεις (Βρυξέλλες, Τελ Αβίβ, Βουδαπέστη, Χέρνιγκ, Βουκουρέστι, Βελιγράδι).


«Φέτος, είναι η πρώτη χρονιά που ο ΕΟΤ δεν θα συμμετέχει στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις σε Βαλκανικές χώρες, τόσο στη Ρουμανία όσο και στη Σερβία» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ΕΞΧ κ. Τάσιος προσθέτοντας ότι στη Βουλγαρία, ούτως ή άλλως, δεν συμμετέχει εδώ και χρόνια. Όπως επισημαίνεται, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, βρίσκεται σε μια γενική κινητοποίηση, ώστε με το σύνολο των νομών της και τους ενδιαφερόμενους, να συμμετέχει με έντονη παρουσία, τουλάχιστον στις βαλκανικές χώρες, όπου αντλεί μεγάλο μέρος της τουριστικής της πίτας.


Σύμφωνα με πηγές του GRTimes.gr, η μη συμμετοχή του ΕΟΤ στις παραπάνω εκθέσεις είναι θέμα… προϋπολογισμού, ωστόσο, όπως έχουν ενημερωθεί οι εμπλεκόμενοι του τουρισμού, ο ΕΟΤ θα προβεί σε προωθητικές κινήσεις στην εν λόγω αγορά μέσω προβολής σε τοπικό επίπεδο και workshop.


Σημειώνεται ότι η διεθνής έκθεση TTR στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας θα πραγματοποιηθεί 15-18 Φεβρουαρίου 2024 και η IFT στο Βελιγράδι της Σερβίας 22-25 Φεβρουαρίου 2024.

Έλλειψη προσωπικού


Από τις σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετώπισε ο κλάδος του τουρισμού τόσο το 2022 όσο και το 2023 ήταν η εύρεση προσωπικού. Χιλιάδες θέσεις εργασίας έμειναν κενές – τουλάχιστον 50.000 για τη σεζόν του 2022 και 80.000 για τη σεζόν του 2023. Η ίδια εικόνα, όπως φαίνεται, θα συνεχιστεί και τη φετινή σεζόν.


«Υπάρχουν κενά και στη Χαλκιδική κυρίως στο σέρβις, στην κουζίνα και στην καθαριότητα» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΞΧ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτήν την περίοδο, οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι σε αναζήτηση προσωπικού, κυρίως μέσω αγγελιών, αλλά και μέσω Ημερών Καριέρας, στις οποίες συμμετέχουν μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι κυρίως από τη Νότια Ελλάδα κλπ.


«Ως Χαλκιδική, μας προβληματίζει. Εμείς έχουμε σεζόν 5-6 μήνες, στη Νότια Ελλάδα έχουν μεγαλύτερη σεζόν» αναφέρει ο κ. Τάσιος προσθέτοντας στα «συν» της περιοχής του την κοντινή απόσταση, αλλά και τις εργασιακές σχέσεις (μισθολογικές παροχές).


Επενδύσεις


Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον για την τρέχουσα σεζόν, δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός επενδύσεων στη Χαλκιδική, σ’ ότι αφορά τον ξενοδοχειακό τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, επιχειρηματίας ξενοδόχος με δυο μονάδες στο πορτφόλιο του στην Ποτίδαια, ετοιμάζει μια τρίτη, 5 αστέρων, ξενοδοχειακή μονάδα δυναμικότητας 100 δωματίων, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της το 2025.


Στις Καλύβες Χαλκιδικής, σε εξέλιξη είναι επέκταση ξενοδοχειακής μονάδας άνω των 50 δωματίων, η οποία λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα μεγάλου βρετανικού tour operator. Η δε επένδυση στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, που έχει περάσει στα χέρια της Goldman Sachs Asset Management με τρία ξενοδοχεία, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, βρίσκεται στο στάδιο της αποξήλωσης ενόψει της εκ βάθρων ανακαίνισης.


Αύξηση τιμών


Άλλη μια δυσκολία με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι και οι εμπλεκόμενοι του τουρισμού ήταν η αύξηση του κόστους και στην ενέργεια, και στα είδη διατροφής, ιματισμού, των επιτοκίων κλπ.


Όπως δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΞΧ, για τη φετινή σεζόν θα υπάρχει μια αύξηση στις τιμές 5% – 10%, λόγω όλων των παραπάνω παραμέτρων. «Θα υπάρχει αύξηση σε σχέση με το 2023, λόγω των σταθερά αυξημένων τιμών σε ενέργεια, είδη διατροφής, αύξηση του μισθολογικού κόστους αλλά και των επιτοκίων» υπογραμμίζει.


*Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου, Πηγή: grtimes.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρόγραμμα Φεστιβάλ Κασσάνδρας 2023

  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ Καλοκαίρι 2023  29/07/2023 Μουσική Συναυλία με «The Italian Tenors» Μετά το sold out του 2019 στην Αθήνα, οι Ιταλοί Τενόροι περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα με ιταλικά τραγούδια και γνωστές άριες. Μετά από εμφανίσεις σε μεγάλες όπερες σε όλο τον κόσμο, οι τρεις από τους καλύτερους ιταλούς τενόρους της νέας γενιάς, ο Evans Tonon, ο Luca Sala και ο Sabino Gaita αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα δικό τους project και να παρουσιάσουν διάσημα ποπ αλλά και αγαπημένα κλασικά τραγούδια και άριες από γνώστες όπερες καθώς και τις επιτυχίες του ιταλικού ρεπερτορίου. Τρεις Τενόροι τραγουδούν μαζί το «Caruso» του Lucio Dala, το «Con Te Partiro» του Andrea Boccelli, διάσημα Ιταλικά τραγούδια της δεκαετίας του ’60, ναπολιτάνικα, αλλά και άλλα αγαπημένα τραγούδια που έγιναν παγκόσμιες επιτυχίες όπως το «Gloria» και το «Mamma Maria» και τα συνδυάζουν με τις ωραιότερες άριες από τις διάσημες όπερες του Verdi και Puccini, σε μια παράσταση γεμάτη εκπλήξεις που μας κάνει να ταξιδέψουμε από

Ανακοίνωση της τοπικής κοινότητας Πευκοχωρίου για την μη τέλεση του Πανηγυριού στο χωριό

 Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχει σχέση με το πανηγύρι που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον δεκαπενταύγουστο φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί μετά την γνωμοδότηση  της τοπικής κοινότητας πευκοχωρίου που κατά την πλειοψηφία της ήτανε αρνητική  όχι τόσο ώστε να μη γίνει το πανηγύρι αλλά να γινόταν κάπου αλλού ώστε να μην εμποδιζόταν σε ένα προβληματικό χωριό με το θέμα κυκλοφοριακό να το επιβαρύνουμε ακόμα περισσότερο κλείνοντας δρόμους και δυσκολεύοντας κόσμο τουρίστες και επιχειρηματίες να ανταπεξέλθουν στις δουλειές τους και στην καθημερινοτητα τους.  Για αυτό το λόγο μην τα βάζετε με το δήμο για την μή τέλεση του πανηγυριού αλλά με την απόφαση της τοπικής κοινότητας και ο δήμος πολύ καλά έκανε και την εισάκουσε.. σίγουρα κάποιοι θα είναι δυσαρεστημένοι και κάποιοι ευχαριστημένοι δυστυχώς ή ευτυχώς όμως οι τοπικές κοινότητες είναι για να εισηγούνται αποφάσεις με γνώμονα αυτό που πιστεύουν σωστό. Του χρόνου να είμαστε υγιείς με όποιες αλλαγές προκύψουν στα τοπικά συμβούλια και στα δημ

Τροχαίο σοκ στη Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική: Βγήκε από το ΙΧ του και τον σκότωσε φορτηγό

  Τραγικό  θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε πριν από λίγο σήμερα Δευτέρα 24 Ιουλίου με νεκρό άντρα στην Εθνική Θεσσαλονίκης - Μουδανίων. Ανακοίνωση εξέδωσε η  Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας  για το θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα. Η ανακοίνωση της αστυνομίας:  «Σήμερα (24 Ιουλίου 2023) και ώρα περίπου 11.55, στο 41ο χιλιόμετρο της Νέας Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη, Ι.Χ.Φ. όχημα που οδηγούσε ημεδαπός, συγκρούσθηκε με Ι.Χ.Ε. όχημα που οδηγούσε ημεδαπή και στη συνέχεια το παραπάνω φορτηγό όχημα εξετράπη της πορείας του και παρέσυρε 49χρονο ημεδαπό, το όχημα του οποίου είχε ακινητοποιηθεί επί της ανωτέρω οδού, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του 49χρονου. Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Μουδανιών». * Φωτογραφία αρχείου