Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς η Ελλάδα εξελίσσεται σε πρωταγωνίστρια του ευρωπαϊκού τουρισμού

 



Η ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία ανακάμπτει δυναμικά, με χώρες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Φινλανδία να πρωταγωνιστούν στον χάρτη των ταξιδιωτικών εξελίξεων για το 2025.


Όπως αναφέρει το Travel And Tour World, παρά τις προκλήσεις που παραμένουν, όπως η αύξηση του κόστους, η έλλειψη προσωπικού και οι ανησυχίες για τον υπερτουρισμό, η συνολική εικόνα είναι θετική και γεμάτη προοπτική.

Η Ελλάδα, με αιχμή του δόρατος την Αιγαίο-Ιονική της ταυτότητα, συνεχίζει να συγκεντρώνει ισχυρή ζήτηση, ιδιαίτερα στον τομέα του experiential tourism. Οι ταξιδιώτες αναζητούν εμπειρίες με ουσία, αυθεντικότητα, επαφή με την τοπική κουλτούρα, βιωματικές δραστηριότητες και εναλλακτικούς προορισμούς.


DMCs και tour operators στη χώρα μας έχουν προσαρμόσει τις υπηρεσίες τους, προσφέροντας προσεγμένες εκδρομές, επισκέψεις σε οινοποιεία, συμμετοχή σε τοπικά πανηγύρια, ακόμη και μαθήματα μαγειρικής.

Η τουριστική υποδομή εξελίσσεται: νέα boutique ξενοδοχεία, αναβαθμισμένα καταλύματα, πράσινες μονάδες φιλοξενίας και επενδύσεις στην ψηφιακή εμπειρία του ταξιδιώτη ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Παράλληλα, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες επεκτείνουν το δίκτυο τους από και προς ελληνικούς προορισμούς, ανταποκρινόμενες στην αυξανόμενη ζήτηση.


Η αεροπορική αγορά της χώρας ενισχύεται από τον ηγετικό ρόλο της Aegean Airlines, που συνεχίζει να διατηρεί ισχυρή θέση, ενώ χαμηλού κόστους αερομεταφορείς όπως η Ryanair, η EasyJet και η Volotea τροφοδοτούν με ροές τόσο τα νησιά όσο και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η ανάδειξη μικρότερων προορισμών όπως η Σύρος, η Καλαμάτα, η Νάξος και τα Ιωάννινα, συνάδει με την πανευρωπαϊκή τάση προς τη βιωσιμότητα, τον ποιοτικό τουρισμό και την αποσυμφόρηση των «κορεσμένων» πόλεων.


Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Ιταλία επενδύουν σε eco-friendly πακέτα, ενώ η Φινλανδία και η Ισλανδία πρωτοπορούν σε πράσινες αεροπορικές πρακτικές και ενεργειακά ουδέτερες επιλογές.


Στον ξενοδοχειακό τομέα, η στροφή σε προσωποποιημένες εμπειρίες και boutique μονάδες κυριαρχεί, ενώ η ζήτηση για υψηλής ποιότητας αλλά και βιώσιμες υπηρεσίες παραμένει σταθερά ανοδική. Οι διεθνείς αλυσίδες συνεχίζουν τις επενδύσεις, αλλά πλέον με μεγαλύτερη προσοχή σε θέματα ενέργειας, ψηφιακής τεχνολογίας και περιβαλλοντικής ευθύνης.

Η Ευρώπη του τουρισμού αλλάζει. Και η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις – γεωγραφικές, πολιτισμικές, γαστρονομικές και φιλοξενίας – να αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη, εφόσον συνεχίσει να επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη, τη διαφοροποίηση του προϊόντος και την ενίσχυση της εμπειρίας του επισκέπτη.


Πηγη :tourismtoday.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τραγωδία στη Κασσάνδρα: Νεκρός άνδρας που καταπλακώθηκε από τρακτέρ

  Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ένας άνδρας ο οποίος καταπλακώθηκε από τρακτέρ στην περιοχή Μόλα Καλύβα της Χαλκιδικής.  Το συμβάν έγινε σήμερα το μεσημέρι, ενώ στο σημείο επιχείρησαν 5 πυροσβέστες με 2 οχήματα. 

Λουκέτο 48 ωρών σε beach bar στη Χαλκιδική - Έφυγε ο κόσμος, μαζεύουν τις ξαπλώστρες

  Σφραγίστηκε beach bar στη Χαλκιδική λόγω καταπάτησης αιγιαλού, με τους ελέγχους να εντατικοποιούνται. Ειδικότερα, στελέχη της κτηματικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών κατά τον έλεγχο, που διενήργησαν σε κατάστημα στην  Άφυτο  εντόπισαν παραβάσεις καθώς η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν διέθετε άδεια για τη χρήση του αιγιαλού και σύμφωνα με τις μετρήσεις της υπηρεσίας είχε καταλάβει 2,5 στρέμματα. Το beach bar σφραγίστηκε για 48 ώρες, έχουν τοποθετηθεί απαγορευτικές κορδέλες, οι λουόμενοι αποχώρησαν από το σημείο και πλέον θα πρέπει να απομακρυνθούν οι ξαπλώστρες εντός πέντε ημερών. Το τελευταίο δίμηνο υπάρχουν 3.000 καταγγελίες στην πλατφόρμα MyCoast και ακόμα δεν βρισκόμαστε ούτε στα μέσα του καλοκαιριού. «Πρωταθλήτρια» στις καταγγελίες είναι η ανατολική Αττική και δεύτερη έρχεται η Χαλκιδική. Πέρσι, καταγράφηκαν 55 σφραγίσεις παραλιακών μπαρ σε 26.000 ελέγχους σε όλη την Ελλάδα, με το ύψος των προστίμων να ανέρχεται στα 9 εκατομμύρια ευρώ. ...

Χαλκιδική: Μετωπική σύγκρουση βαν με λεωφορείο που μετέφερε μαθητές στο σχολείο

  Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί σε περιοχή της Χαλκιδικής, όπου βαν συγκρούστηκε μετωπικά με λεωφορείο που μετέφερε μαθητές στο σχολείο. Τρεις επιβάτες του βαν τραυματίστηκαν ενώ ο οδηγός του λεωφορείου αλλά και οι 35 μαθητές που επέβαιναν σε αυτό είναι καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τροχαίο σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον επαρχιακό δρόμο Παλαιοχωρίου – Αγίου Νικολάου. Ήταν γύρω στις 08:10 όταν το βαν στο οποίο επέβαιναν έξι άτομα συγκρούστηκε μετωπικά με το λεωφορείο που μετέφερε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στις σχολικές τους μονάδες. Συνέπεια της σύγκρουσης ήταν να τραυματιστεί ο 44χρονος οδηγός του βαν καθώς και δύο επιβάτες αυτού, μια 28χρονη και μια 63χρονη. Στο βαν επέβαιναν άλλα τρία άτομα που δεν τραυματίστηκαν. Επιπλέον δεν αναφέρθηκε τραυματισμός του 65χρονου οδηγού του λεωφορείου αλλά και των μαθητών. Προανάκριση για το συμβάν ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας. Πηγή:thestival.gr